Grillad persika med mozzarella
Grillade persikor i sallad
Grillad persika i sallad nu under persikans högsäsong (jul-sep) är sommarens och sensommarens bästa smaker.
Söta, saftiga persikor i kombination med krämig mozzarella, buffelmozzarella eller burrata, tillsammans med den ljuvliga, smakrika peston på pistage, vitlök och örter, är den godaste salladen jag ätit på mycket länge.
Jag hittade en liknande sallad hos Allt om Mat som också lät gott.
Mozzarella och burrata
Alla tre varianterna av färskosten passar bra. Buffelmozzarella har lite mer smak och ofta krämigare inre. Burrata som är en fantastsik färskost måste ätas pinfärsk. Den har grädde i sitt innersta är är såklart fantastiskt krämig.
Steg
Grillad persika
Pistagepesto
Mixa pistagenötter med örter, finrivet citronskal, vitlök och olja (börja med en deciliter). Smaka av med citronsaft och salt. Tillsätt mer olja tills peston har en bra konsistens – inte rinnig men inte heller stabbig, man ska kunna klicka den.
Sallad
Bryt av det trådiga längst ner på sparrisen, vänd dem i lite olja. Grilla eller stek sparrisen i ca 5-6 minuter, vänd efter halva tiden. Är de tunna, minska tiden. Känn med en potatissticka. Ta upp dem och salta lätt medan de är varma.
Grilla sedan persikohalvorna med snittytan mot samma panna eller grill ett par minuter. Persikan ska få lite färg eller grillränder och mjukna men absolut inte brännas. Passa!
Uppläggning
Lägg tomater, sparris och mozzarella på ett stort fat. Ringla över olivolja och droppa över vinäger. Salta och peppra. Vänd runt lite försiktigt. Smaka av och korrigera dressingen om det behövs.
Lägg på de grillade persikorna och toppa med basilika och klickar av peston.
Servera resten av peston bredvid.
Ingredienser
4 pers
Sallad
4 persikor, halverade och kärna borttagen
4 tomater, halverade eller klyftade beroende på storlek
2 stora (buffel)mozzarella eller burrata, riven i munsbitar
1 knippe sparris
lite olivolja och vinäger att dressa salladen
salt & svartpeppar
Pistagepesto
1 påse (ca 70-80 g) pistage, osaltade
1 vitlöksklyfta, mellanstor
1 kruka mynta
1 kruka bladpersilja
1 citron, finrivet skal (bara det gula) + ca 1 msk av citronsaften
1,5 dl olivolja, ca
smaka av med salt
Garnering
1 näve basilikablad, grovt hackade (spara några blad hela, ser fint ut)
Sött och salt är otroligt gott till mozzarella och burrata
Jag älskar mozzarella och burrata. Ostarna i sig smakar inte så mycket utan kräver sina tillbehör, gärna smakrika.
En av världens mest populära variant är Italiens Insalata Caprese – Capresesallad. Caprese består av mozzarella, solmogna tomater, basilika smaksatt med salt & fin olivolja. Så enkelt och så gott.
Recept på rätter med mozzarella och burrata
Jag har en del recept med burrata och mozzarella.
Min senaste rätt med mozzarella är en snabblagad och jättegod allt-i-ett gratäng med gnocchi, tomat och chorizo.
I ett av inläggen – Burrata med sparris & annat gott – berättar jag även om osten och i ett annat – Mozzarella och burrata – tips på enkel lyx – skriver jag hur jag bygger smakkombinationer och textur, med andra ord tips på vad som är bra att tänka på när man gör något gott med dessa ostar.
Den här fantastiska rätten – Burrata med kanderade tomater, ruccola och sparriskräm – tar lite längre tid men väl värt mödan. När du lagat den har du både en underbar sås/kräm och kanderade tomater på repetoaren. Bra-att-ha tillbehör även till annat. Gör den medan vi har fin sparris och fina tomater!