Burrata och buffelmozzarella

Den krämiga lyxen från Italien

Burrata eller burratina, är en vit rund boll av underbar färsk ost från södra Italien. Det är den perfekta färskosten att kombinera med så mycket till den snabbaste lyxtallriken.

Detta är nog fjärde eller femte gången burrata eller burratina hamnar i ett inlägg så jag måste vara ganska förtjust. Ja, jag tycker det är jättegott men framför allt tycker jag att det alltid är lätt att få till en lyxig rätt utan ansträngning – med andra ord, bara att kolla i kylen.

Precis som buffelmozzarellan smakar inte heller burratan egentligen så mycket i sig, det är konsistensen som är ljuvlig med sitt krämiga och gräddiga inre. Att smaken är mild gör att den passar till det mesta som är smakrikt. En klassiskt rätt är Caprese där man äter osten med tomater, basilika, balsamvinäger och olivolja.

Hur kombinerar du burrata med annat?

Så här tänker jag när jag kombinerar godsaker med burrata (eller äkta fin buffelmozzarella) till en rätt.

Kombinera osten med något med mycket smak + något sött + något salt + något knaprigt. Se nedan hur jag tänker.
Lägg sedan till något grönt och en vinägrett som tillför friskhet och syra). Gör extra mycket vinägrett så att hela rätten och även osten får lite av dressingen, inte bara det gröna.
Krydda lite med salt och peppar, eventuellt chili, och droppar av fin olivolja på osten.
Lägg gärna till gott bröd.

OBS! Burrata ligger i vätska. Plocka upp den i serveringsögonblicket annars torkar utsidan och den blir förstörd men ge den rumstemperatur.

Så här enkelt tänker jag när jag står där med burratan och det blir alltid underbart tillsammans.

Exempel på kombos

Enligt principen ovan har jag tidigare gjort burrata med parmaskinka (sälta, rökt), sultanrussin (sötma), sparris (grönt), krutonger och nötter (knaprigt).

Jag använde samma tänk med burrata med prosciutto (sälta, rökt), mandarindressing (sötma, syra), kålchips (grönt, krispigt), pinjenötter (knaprigt).

Det blev fräscht och gott med burrata med citronkyckling (syra), ruccola och mynta (grönt), tomatsallad (sötma).

Burrata med chark

En burrata plus vad-finns-i-kylen

En gång (bilden ovan) hade jag några skalkar rökt korv kvar i kylen från köttbutiken Lennart & Bror, mitt favoritställe. Jag gjorde en enkel grönsallad med en vinägrett (syra), skivade korven (smakrik, salt, rökt), rostade pinjenötter (knaprigt) och droppade sedan min finaste Modena balsamvinäger över (sött). Om man vill tar man några skivor gott bröd till.

Vid ett annat tillfälle (bilden nedan) gjorde jag i princip samma sak med parmaskinka (Prosciutto di Parma) och kryddade med italienska kryddor, lite riven parmesan och basilika. Det blev en snabbt fixad myskväll med gott vin.

Ja, svårare är det inte. Har man de bästa råvarorna kan det bara bli lyxigt med hög koefficient.

burrata med parmaskinka

 

 

 

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Oj, vad det ser gott ut! Så här en fm och vackert väder hade det smakat bra.

    • Monika 9 år sedan

      Aaah, tack snälla! Ja, vi har tur med vädret o helgen blir fin nu när A & H kommer o hälsar på. Hoppas ni får en fin helg! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka