Tonfiskröra med bacon

Snabbt och lätt

Tonfiskröra med bacon är en sådan där snabb röra jag gillar, en röra som kan användas till mycket – pålägg, dip, sallad, sås, fyllning – och som kan byggas efter humör och med det som finns hemma. Denna enkla tonfiskröran är en av mina favoriter.

Äter man lchf eller lowcarb är den här röran perfekt.
Jag steker baconbitarna ganska hårt (fettet försvinner) – de ska tillföra sälta och crunch.
Majonnäsen gör jag alltid själv för jag gillar den neutrala smaken – tar bara några minuter.

Vad passar till tonfiskröran?

Här är några förslag på goda grejor som passar antingen till röran eller i den:

Ägg, tomat, sardeller, kapris, gräslök, gurka, zucchini, grönsallad mm. Läste att någon gjorde en variant med texmexsmaker så det måste jag testa en dag.

Jag la till lite kapris på mackan på bilden.

tonfiskröra med bacon

tonfiskröra med bacon


Tonfiskröra med bacon

1 brk tonfisk i olja (ett bra märke)
1 pkt bacon, klippt/skuret i småbitar
ca 1 liten rödlök, finhackad
ca 1 dl creme fraiche
ca 0,5 dl majonnäs

Smaka av röran med:
rivet citronskal (om du har hemma)
lite nymalen svartpeppar om du gillar det
ev lite salt om det behövs (bacon är redan salt)
ev några droppar citronsaft, piggar upp

Gör så här:

Låt tonfisken rinna av.
Gör egen majonnäs om du vill. Tillsätt extra olja tills majon är riktigt fast.
Finhacka löken.
Knaperstek baconbitarna och låt rinna av på papper.
Vänd försiktigt ner creme fraichen i majonnäsen, sätt åt sidan.
Blanda resten av ingredienserna i en annan skål. Vänd ner majo/creme fraiche-röran i omgångar till en bra konsistens.
Smaka av tonfiskröran med kryddorna ovan.
Tillsätt gärna några droppar citronsaft.

Läs mer om fin etisk och hållbar tonfisk!

Ett annat fantastiskt företag som sedan 40-talet inriktat sig på olika tonfiskkonserver är Santa Catarina från byn Calheta på Azorerna. De är HACCP-certifierade och fiskar med spö – ett hantverk – enligt metoden Pole & Line som skyddar andra arter från att fiskas med.

De här små konserverna kostar mer men smakar fantastsikt, och vi kan med gott samvete äta denna goda fisk.

3 Kommentarer

  1. Tomas 11 år sedan

    Hur gör du din majonnäs?

  2. Lena 11 år sedan

    Hej vännen, gjorde tonfisk/bacon röran som lunch att ta med till jobb, jättegott :-) kokade lite broccoli och 2 väldigt dyra tomater frän Österlen
    Tack för att du räddade min lunch
    Kram

    • Monika 11 år sedan

      Hej Lena!
      Kul att du testade röran. Visst är den god? Låter som en god kombo du fick till. Tomaterna är värda varenda krona :-) Trevlig helg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka