Cacio e Pepe
Ikonisk rätt med Maggio Piemonte
Idag lagar jag en riktig italiensk klassiker – Cacio e Pepe. Pastarätten har bara fem ingredienser men kräver ändå lite finess att få till sådär perfekt.
Pastan, spaghettin eller spaghettonin, måste vara av riktigt bra kvalitet. Spaghettoni är en tjockare pasta så därför ser den inte så elegant ut på bilden. Men rustika italienska pastarätter har inte som huvudsyfte att se tjusiga ut.
Maggio Piemonte
Till rätten passar det ypperligt att servera en Maggio Nebbiolo Barbera 2020 från Piemonte i norra Italien.
Vinet är kryddigt från sin lagring och fruktigt från druvorna med en massa mogna, röda bär, främst jordgubbar och körsbär. Det är en bra vardagsbox för ett bra pris och ett vin som passar himla bra till höstens och vinterns mustiga grytor och långkok. Min box tog snabbt slut, några skvättar gick åt till matlagning och några i glaset medan jag lagade mat.
Nr. 52623
295:-
14%
3g/l
BS
Steg
Prepp:
Mortla pepparkornen – spara lite till servering.
Sätt på pastavatten.
Riv pecorino – spara lite till servering.
Plocka fram tallrikar och värm om du kan.
Värm en stor vid panna där allt får plats.
- Koka pastan i mindre mängd vatten än vanligt för mer stärkelse till såsen. Ha dock i rejält med salt.
- Koka pastan några minuter kortare tid än anvisningen.
- Rosta pepparkornen i en torr panna, ca 1 minut tills den doftar lätt.
- Fiska upp 4 dl av kokvattnet.
- Slå ca 2 dl av pastavattnet i pannan tillsammans med peppar, sänk värmen och låt det puttra ihop någon minut. Vänd ner pastan med oljan. Slå i lite mer pasta vatten och blanda så att såsen i pannan bildar en lätt emulsion (se videon nedan), alltså går ihop och blir lite tjockare (lite vitare).
- Rör ner osten i några omgångar så att den smälter och allt blir krämigt. Späd med pasta vatten till en perfekt konsistens.
- Toppa med extra pecorino och rostad, mortlad peppar.
Ingredienser
2 port
200 g spaghettoni eller spaghetti av bra kvalitet
175 g Pecorino Romano eller annan pecorino
hel svartpeppar
salt
pastavatten