Julsallad med saffran och grönt

 

Julsallad på glöggmys

Ett stort gäng journalister och bloggare inom mat och bak var inbjudna av Lucia Choklad till ett glöggmys i matbutiken Cajsa Warg i Stockholm. Cajsa Wargs supertrevlige Patrik var värd för minglet.

Jag har hållit i otaliga matlagningskvällar på Cajsa Warg och kan varmt rekommendera deras events med trevlig 3-rätters matlagning i proffskök, att sedan intas i en privat mysig matsal med en liten terass. De bästa råvarorna hämtas av deltagarna gemensamt i butiken.

Lucia Choklad är en italiensk starkvinsglögg som finns på hyllan hos Systembolaget i ett hundratal butiker under julen. Den är omtyckt för sin eleganta smak med glöggkryddor och sin diskreta chokladton från rostade kakaobönor.

Julsallad med saffran och gönt

Skapa något gott till glöggen

På plats fick vi i uppdrag att med fria händer skapa goda tillbehör till glöggen – matigt eller sötsak. Bara att dela upp oss två och två, ta en korg och gå ner i den charmiga butiken och plocka ihop ingredienser.

Jag och Zeina från Zeinas Kitchen bestämde oss för att göra en fräsch, nyttig  julsallad till julbordet eller julminglet – en julsallad som också smakar bra tillsammans med glöggen.

Zeina la även till sitt favorittilltugg – dadlar med ädelost.  Gör en skåra i dadeln och lägg i en bit av din favoritädelost. Mmm.

Julsallad med saffran och gönt

Julsallad på julbordet eller som ensamrätt

Zeina och jag skapade en underbart god julsallad som lättar och friskar upp julbordets annars tunga mat.

Julsalladen smakar mycket bra till det varma på julbordet – till exempel till julskinkan, korvarna, köttbullarna eller chark.

En brödbit till julsalladen är perfekt eller strö krutonger över den om du vill ha den lite matigare som ensamrätt.

Julsallad med saffran och gönt

Steg

  1. Vispa ihop alla ingredienser utom saffran till dressingen. Smaka försiktigt av med saffran, lite åt gången och ställ sedan åt sidan.
  2. Filea citrusfrukterna. Så här gör du!
  3. Repa bladen och finhacka grönkålen. Krama in dressingen i kålen (ej spenaten). Lägg upp spenaten och kålen på ett fat. Vänd runt.
  4. Garnera med citrus, granatäpplekärnor och pumpakärnor.

 

Ingredienser

Salladen

  • 250 g grönkål
  • 100 g spenat
  • 4 små valfria citrusfrukter – apelsin/ blodapelsin/blodgrape/klementin

Dressing

  • 0,5 dl finare vinäger (mjuk i smaken)
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 chili, hackad (el mer för starkare)
  • 5 msk olivolja
  • ½ paket saffran (valfritt/mängd efter önskad smak)
  • 1 tsk honung, ca (smaka av)
  • 0,5-1 dl hackad persilja
  • 1 nypa salt
  • granatäpplekärnor, till garnering
  • rostade pumpakärnor, till garnering

Andra sallader

Jag har tidigare gjort en annan liknande Julsallad med kål, nötter och frukt så du har två att hämta inspiration ifrån.

Det finns även några goda kålsallader som passar bra så här i kalla december – Apelsin- och karamellkokt savoykål eller Bryssel- och grönkålssallad.

Julsallad med saffran och gönt

Mer om Lucia Choklad

Jag har varit på event tidigare med Lucia Choklad. Den gången var vi på Brillos Bageri som då leddes av bagarvärldsmästaren Håkan Johansson.

För drygt ett år sedan öppnade han Nockeby Bageri på Nockeby torg i Bromma.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka