Nubbesallad i tunnbröd med brynt smör
Matjessill i klämma
Hur kom den här Nubbesallad i tunnbröd till? Jo, att leta i kylen är nya idéers moder.
Härom kvällen skulle jag på ett event med rom och mat och ville göra något gott till söte mannen som han kunde mumsa på medan jag njöt på annat håll.
Jag såg matjessill i kylen och en liten burk kvarglömt brynt smör. Vi hade tunnbröd hemma och några delikatesspotatisar och tillsammans med matjessill och brynt smör hade jag en smaker match-in-heaven.
Underbara smaker tillsammans
Att rulla in nubbesallad i tunnbröd var väl inte det mest köksgenialiska vi hört talas om……men att bre tunnbröden med rejält brynt smör var tamejtusan genialiskt. Matjessill och brynt smör älskar ju redan varandra. Sååå gott!
Och nu älskar söte mannen mig ännu mer. Bara en sån sak :-)
Steg
Nubbesallad i tunnbröd
1. Gör majonnäs eller används Hellmans. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar.
2. Skär potatisen i bitar och sätt åt sidan.
3. Skär matjessillen i bitar, inte för smått för det blir bara geggigt, och sätt åt sidan.
4. Hacka äggen (se tips nedan).
5. Strimla purjolöken (se tips nedan).
6. Hacka rödlök och gräslök (se tips nedan.)
7. Vänd direkt ner löken i såsen. Spara lite gräslök till dekoration men vänta med att skära den till precis innan servering. Smaka av såsen.
8. Vänd ner ägg och potatis. Låt stå en liten stund. Smaka av. Tänk på att sälta tillkommer av matjessillen.
9. Vänd sedan till sist i matjessillen. Låt stå igen en liten stund och smaka sedan av. Salta försiktigt om det behövs.
Lägg ihop klämman
10. Bre tunnbröden med brynt smör. Lägg en sträng av nubbesallad och rulla ihop.
Nubbesalladen går utmärkt att göra dagen innan. Då har jag mindre lök i från början och piggar upp salladen vid servering med nyhackad lök. Såsen har stått till sig, och potatisen fått smak och sälta från sillen.
Om du skivar klämmorna i tunnarne skivor funkar de fint på ett fat på en buffé.
Ingredienser
ca 4 pers som lunch eller liknande
4 tunnbröd
brynt smör, bredbar temperatur2 brk matjessill à 200g
Nubbesallad
ca 10 små kokta kalla (ny)potatis eller 4-5 stora (inte så noga)
4 hårdkokta ägg, avsvalnade
1/2 hackad rödlök
ca 10 cm av en normalstor purjolök, finstrimlad
1/2 dl gräslök
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
4 msk kaviar (typ Kalles, gärna guld)
kanske salt, smaka av (både sill och kaviar är salt)
vitpeppar
gräslök till dekoration
Mer gott med matjessill
Här hittar du mitt originalrecept på Nubbesallad och bilder på olika uppläggningar.
Annat gott med matjessill är t ex Skånsk Pillasill.
Eftersom de här rullarna med nubbesallad är bra att ta med på picknick kom jag att tänka på laxmackor. De här är rågbröd skuret till pickninckbitar och som du serverar med en dipp. Välj själv om du vill ha gravad eller rökt lax.
Matlagningstips till tunnbrödsrullarna
Purjolök till Nubbesalladen
Tipset är att inte först tvätta den utan först strimla och sedan lägga strimlorna i en skål med ganska mycket vatten. Virvla sedan runt dem och bara vänta tills vattnet stannar för då har allt grus lagt sig på botten, löken flutit till ytan och man kan försiktigt fiska upp den. Torka den lätt med hushållspapper.
Äggen till klämman
Tips på ett snabbt sätt att hacka hårdkokta ägg är att lägga dem i en äggskärare, först skiva på ena hållet och sen vända dem och skiva på helt andra hållet.
Löken till Nubbeslladen
Att hacka lök på rätt sätt är mycket viktigt för bästa smak. Läs mer här om att hacka lök.