Nubbesallad

Matjessill och potatis – allas favorit

Sommar och det betyder Nubbesallad!

Nubbesallad i alla fall i vår familj. Utan denna underbara matjesröra är det ingen riktig midsommar eller påsk. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och vi behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill.

Min söte man älskar matjessill medan jag tycker om matjessill. Då passar den här salladen bra. Han kan äta mycket, riktigt mycket, så han kommer upp i sin matjeskvot. Jag får sillen i mindre, lagom bitar och kan ta mer kavring.

En sådan här klassisk röra är perfekt under sommaren, lätt att göra, lätt att servera och lätt att ta med på picknick – allt i en burk liksom. Och sedan med ett gott mörkt bröd till, gärna skånsk kavring.

Röran håller några dagar i kylen.

nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

 

Kavringen ovanpå

På detta upplägget har jag gjort små frasiga kavringskrutonger. Fräs brödbitarna i smör, låt rinna av på hushållspapper och låt dem torka tills de är helt frasiga.

Nubbesallad

Matjesfiléer bredvid

Ibland gör jag så här – ingen matjessill i röran och vi äter matjesfiléerna bredvid.

matjessill_nubbesas

Nubbesås

Ibland gör jag en gudomligt god sås på alla ingredienser utom sillen och potatis. Då äter vi istället matjessill och potatis till – blir en nubbesås med tillbehör.
Såsen passar till mycket annat, inte bara sill. Den är även god till grillade grönsaker eller grillad fisk.

matjes_bit_nubbesallad_kavring_potatis

 

Sen kan man vara pretto och trendig och servera alltihop dekonstruerat, he he.

nubbesallad_ägg_kavring_potatis_matjessill

Många variationer

Hur som helst, den här jäkla goda nubbesalladen kan vi äta på alla vis, vågar jag påstå. Det viktiga är att vi får kavring, kall öl och snaps till, helst en Skåne eller en Aalborg Jubileums från våra grannar över sundet i söder.

Nubbesallad är verkligen lättlagat och himmelskt gott.

Och, blanda nu inte ihop den här med gubbröra – det är två olika saker. Gubbröran är med ansjovis och dill medan nubberöran gör vi på matjes och gräslök. På så vis kan vi göra båda och de har helt olika smak.

Nubbesallad

4 pers (typ lunch)

2 brk matjessill à 200g
ca 10 små kokta kalla (ny)potatis (inte så noga)
4 hårdkokta kalla ägg
1/2 hackad rödlök
ca 10 cm av en normalstor purjolök, finstrimlad
1/2 dl gräslök
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
4 msk kaviar (typ Kalles, gärna guld)
kanske salt, smaka av (både sill och kaviar är salt)
vitpeppar

gräslök till dekoration
kavring eller annat mörkt bröd

 

Gör så här

1. Gör majonnäs.
2. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar.
3. Skär potatisen i bitar – sätt åt sidan.
4. Skär matjessillen i bitar, inte för små, blir bara geggigt – sätt åt sidan.
5. Hacka äggen – se tips nedan.
6. Strimla purjolöken – se tips nedan.
7. Hacka rödlök och gräslök. (läs mer här om att hacka lök)
8. Vänd direkt ner löken i såsen. Spara lite gräslök till dekoration men vänta med att skära den till precis före servering. Smaka av nubbesalladen.
9. Vänd ner ägg och potatis. Låt stå en liten stund. Smaka av igen. Tänk på att sälta tillkommer av sillen.
10. Vänd sedan till sist i sillen i nubbesalladen. Lår stå igen en liten stund. Smaka av. Salta försiktigt om det behövs.

 

Tips!

Hacka ägg – lägg dem i en äggskärare, skiva först på ena hållet och vända dem sedan och skiva på andra hållet.

Tvätta purjolök – tips är att inte först tvätta den utan strimla den och lägg strimlorna i en skål med ganska mycket vatten. Virvla runt strimlorna i vattnet och vänta tills vattnet stannar. Då har allt grus lagt sig på botten, löken flutit till ytan och man kan försiktigt fiska upp den. Torka den lätt med hushållspapper.

Receptet går utmärkt att göra dagen innan. Då har jag mindre lök i från början och piggar upp salladen vid servering med nyhackad lök. Såsen har mognat och potatisen fått smak och sälta från sillen.

Receptet i original har Ingrid Eriksson en gång i tiden skapat (om jag förstår rätt).

 

nubbesallad_ingredienser nubbesallad_ingredienser_skal

 

Fler rätter med matjessil

Söte mannen älskar matjessill så det finns några smarriga rätter att välja på, inte bara Nubbesallad.

Att matjessill är i perfekt harmoni med brynt smör är ingen nyhet. Den harmonin ledde till att jag bredde brynt smör på tunnbröd och gjorde ljuvliga matjesklämmor. Skånsk Pillasill är en annan variant som gillas. Jag har testat en ny sås med sweetchili i gräddfilen till en smörgås eller smörrebröd med matjessill, potatis och ägg – jättegott!

Var så god & njut!

8 Kommentarer

  1. nina christensson 10 år sedan

    vill ha

  2. Teishin 10 år sedan

    Sä gött!!

  3. Ingrid Österheim 10 år sedan

    Har ätit och tillagat rätten flera gånger och kan varmt rekommenderas.
    JÄTTEGOTT!

  4. Kerstin 10 år sedan

    Ditt sätt att ”laga” och servera matjessill,
    är bara så otroligt GOTT.

  5. Petra 10 år sedan

    Jaha, här sitter jag i landet-långt-bortifrån och längtar hem… Yum, ser såååå läckert ut! Jättefina bilder också, plåtar du själv?

    • Monika 10 år sedan

      Att inte få Nubbesallad skulle knäcka mig. Tur att du kommer hem ibland Petra! Jag bjuder dig gärna på ngt riktigt svenskt när du kommer nästa gång.

    • Monika 10 år sedan

      Petra: Min söte Dag plåtar det mesta. Tur för mig, va?

Pingbacks

  1. […] för alla glada tillrop och respons på Anjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka