På dagens presslunch serverar Quorn tillsammans med Jessica Frej en av hennes goda grytor – Dragongryta med quorn filéer.
Lunchen ägde rum i Urban Delis matstudio i centrala Stockholm, en av mina favoritlokaler. Längst ner finns några fler bilder från eventet.
Quorn vill göra vardagsmatens effekter på klimatet mer synliga och börjar klimatberäkna sina recept. Tanken är att man i recepten lätt ska kunna se skillnad på klimatpåverkan i valet att laga till exempel med kött eller med quorn.
– Vi börjar i Sverige som första marknad då det finns en hög medvetenhet och ett stort intresse för hållbarhetsfrågor, berättar Louise Needham, miljö- & hållbarhetschef för Quorn Foods under sitt föredrag.
Här kommer receptet som är från Jessicas senaste kokbok – Supergott & supersnabbt:
Dragongryta med quorn filéer
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i ½ cm skivor. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Salta och ringla över olivolja. Baka i ugn i cirka 25 minuter.
2. Hacka lök och vitlök. Salta och peppra filéerna och stek dem sedan i rapsolja. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vegetarisk fraîche, vegetarisk matgrädde, äppelcidervinäger, soja, grönsaksfond, senap, dragon och soltorkade tomater. Rör om så allt blandas väl och låt puttra 5 minuter.
3. Servera dragongrytan med Quorn Filéer och varm ugnsrostad potatis.
Ingredienser
4 port
600 g Quorn Filéer
½ tsk salt
½ tsk peppar
2 msk rapsolja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl vegetarisk fraîche
2 dl vegetarisk matgrädde
2 tsk mörk soja 1 msk äppelcidervinäger
4 msk torkad dragon
2 msk grönsaksfond
2 msk dijonsenap
8 bitar soltorkade tomater klippta i bitar
Potatis
1 kg potatis
olivolja
salt
Vi startade eventet med lite gott snacks – Quorn Bites med olika såser.
Några bilder från det vackra köket!