Klassisk saffransdeg till lussekatter eller andra krumelurer du kommer på. Receptet är framtaget av Håkan Johansson på BrilloBox som jag berättade om häromdagen när vi gjorde pepparkakor.
En rejäl köksmaskin gör jobbet. Du behöver inte lösa upp jästen först. Använd rumsvarmt smör.
Om du har blötlagd saffran är det bara att hälla i. Min bästa konditorkompis Ylva (@ylvasbakverkstad på Instagram) säger att om hon använder saffran i kuvert löser hon upp det i mjölken innan det åker med i köksmaskinen.
Saffransdeg
ca 35 st lussekatter
500 g mjölk
50 g jäst
1250 g vetemjöl
250 g socker – detta saknades – jag är ledsen men nu är det rätt
250 g smör, rumsvarmt
1 ägg
10 g salt
1 påse saffran
1 ägg till pensling
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter.
2. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter.
3. Dela degen i ca 60 grams bitar och rulla ut lussekatter (eller andra former). Lägg på en plåt och låt jäsa ca 1.5 – 2 timmar.
4. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Gör du större bullar än ca 60 g, måste de gräddas längre. Ta ut och pensla med ett uppvispat ägg. Penslar man bullarna innan de åker in i ugnen bildas det en hinna. Pensla efteråt!
3 Kommentarer
-
Nu blev jag sugen på att baka saffransbullar! Får nog göra det i helgen.
Ha en skön helg!
/Monika-
Ja, nu börjar det så nätt! Pepparkakorna häromdagen var också jättegoda med lite apelsinsmak. Det gillade jag. Trevlig helg Monika och tack för att du tittar in!
-
Pingbacks
-
[…] träffade Håkan på Brillo Box, numera Skeppsbro bageri, för en hel del år sedan. Vi bakade lussekatter, pepparkakor och annat gott till julen tillsammans med Lucia Choklad […]
[…] träffade Håkan på Brillo Box, numera Skeppsbro bageri, för en hel del år sedan. Vi bakade lussekatter, pepparkakor och annat gott till julen tillsammans med Lucia Choklad […]