ARTIKLAReventsvin

Pop-up med Esperantos Florencia Abella

In ARTIKLAR, events, vin on

Vilken kväll med Florencia Abella! Vilken mat! Foto: David Back

Florencia som varit souschef på Esperanto i fyra år är sedan några månader kreativt ansvarig för Esperanto-gruppens fyra restauranger – Esperanto, Råkultur, Shibumi och nya stjärnskottet Imouto. För två dagar sen utsåg White Guide Esperanto till Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi med högsta poäng någonsin.

I mörka tider finns det alltid hopp tack vare människor som gör saker för att hjälpa, oavsett vad, och som sprider mycket ljus och värme. Lisa Förare Winbladh är en sådan person som outtröttligt och generöst engagerar sig. Det låter högtravande men det är precis så enkelt – utan medmänsklighet och kärlek finns ingenting.

I söndags arrangerade Lisa en liten pop-up-middag i sitt hem där pengarna, 15,000 + dricks, oavkortat gick till UNHCR. Megabegåvade Florencia Abella lagade maten med hjälp av Emelie Johansson. Lisas söte man Johan Swanljung diskade och diskade och diskade. Lisa som planerat och förberett eventet städade, for runt, passade upp och supervajsade det hela.

Till menyn med 10 fantastiska rätter fick vi viner av Jörn Ek på Arvid Nordquist. Han sponsrade evenemanget privat med favoriter ur egen vinkällare. Vilka viner! Finfina råvaror till Florencias stjärnrätter skänktes från Nordsjöfisk och Grönsakshallen i Sorunda.

Gänget som hade förmånen att vara middagsgäster bara gled in i denna generösa värme, redan lite berusade av hög gastronomisk förväntan. Medan gästerna droppar in bjuder Lisa på torkade druvor till bubblet. Ja, där kom första kicken, sååå goda, och vi har precis hängt av oss ytterkläderna! Receptet på Lisas rostade druvor med baharat och citronsot hittar du på Taffel.se.

Pop-up med Florencia

Väl placerade runt bordet en stund senare pratas det mat oavbrutet med nyfunna vänner. Lisa berättar om vinerna och Florencia presenterar sina rätter. Det är så härligt att äta tillsammans med andra matnördar och hämningslöst ge sig hän. Mitt bordskick kommer i andra hand – gäller att få upp sista dropparna sås och sky.

Lisas vardasgrum

Nästan hela menyn är från havet – räkor, pilgrimsmussla, blåmussla, röding, havskräfta och marulk. Vi får även grillat oxhjärta innan middagen rundas av med ljuvliga desserter. Vi lärde oss att de hotade fiskarna är bifångst från Island. Där får man inte kasta tillbaka fisk och de som fiskar får inget betalt för bifångsten så fulfiske uppmuntras inte.

Att försöka mig på att beskriva Florencias fantastiska rätter utan att ha vackra bilder till hjälp känns förmätet. Jag tror att ni har förstått nivån på måltiden. Att upprepa hur vi oade, åade oss och jublade oss igenom tio rätter är begränsat kul. Ni ska få se bilder från kvällen och läsa mer om Florencias makalöst goda mat i en artikel i White Paper (mattidning) i början av nästa år.

Här kan du läsa mer och se bilder på Erik Hörnfeldts blog Bacon.

Lisa skriver om kvällen på Taffel.

Tusen tack för att jag fick vara med denna fina kväll!

Bubbel hos Lisa

Vinlista
Bubbel:
Domaine J. Laurens, Clos des Demoiselles, Crémant

Vitt:
Finca de Montepedroso 2014, Rueda
Chateaux d’Anglès, Grand Vin Blanc 2013, La Clape (domineras av den antika och sällsynta druvan Bourboulenc)
The Mentors Chardonnay 2011, Sydafrika

Rött:
Laccento Ruché 2013, Castagnolo de Monferrato (udda med tydlig doft av vilda rosor)
Dr Charles Niehaus 2010, Sydafrika

Sött: Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2012, Österrike

Ander Johansson Riktig Mat

2 Kommentarer

 1. Monika 8 år sedan

  Men åhhh så lyxigt!
  Låter som en dröm med alla godsakerna!
  /Monika

  • Monika 8 år sedan

   Ja, vilket privilegium att alltid få äta så mycket gott av enormt begåvade kockar. Är så tacksam för mitt jobb :-) Ha en fin vecka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka