Gräddsill med ägg
Gräddsill med len smak
Den här sillrätten är gräddigt len, mild och enkel i smakerna. Rätten passar på sillbordet eller som lunchrätt. Varför inte som en kvällsmacka till ett glas öl och en nubbe. Kavring och/eller potatis är också gott till.
Såsen enbart smakar bra till en grillad fiskbit med potatis eller i en potatissallad.
Gräddsillen är dock inte en sillrätt att spara. Ät upp den snabbt!
Sillinläggningen kan göras sockerfri
Många vill hålla sockret borta och i silltider (jul, påsk, midsommar) är rätterna maxade och inläggningar innehåller decilitermängder av socker. Att den här rätten i princip är sockerfri och att du kan göra den helt sockerfri, gör att den smakar annorlunda än det supersöta vi är vana vid. Söta bara mer om det passar dig bättre.
Gräddsillen är dessutom kanonbra för lowcarb och lchf då den bara innehåller 1 tsk socker (eller ta bara sötning). Inläggningssillen har noll eller nästan noll kolhydrater MEN se upp med 5-minuterssillen, den ligger i sötad ättikslag och innehåller mängder med socker.
Istället för bröd kokar du extra ägg.
Urvattnad inläggningssill
Till den här sillrätten lägger jag inte in den färdiga, urvattnade sillen i 1-2-3 lag (ättika, socker, vatten).
Salt (och socker) är annars viktigt i kombination med 1-2-3 lag, både för smak och hållbarhet för det konserverar. Men här ska vi äta upp all sill.
Gräddsill
300 g inläggningssill
3 ägg
1 knippe dill
1 tsk Colmans senapspulver
1 msk 12 % ättika (smaksak – börja med hälften, smaka och fyll på)
1 tsk strösocker (eller sötning för lowcarb/lchf)
3 dl vispgrädde
1/2 rödlök + ny rödlök till dekoration vid servering
Gör så här
Sås:
1. Hårdkoka äggen (8-9 min) och låt svalna.
2. Finklipp dillen i en stor skål. Blanda i socker, senapspulver och ättika.
3. Skala äggen och ta ur gulorna (spara vitorna). Mosa ihop gulorna med röran i skålen. Häll i grädde lite i taget, vispa så att allt blandas väl. Såsen ska ha bra konsistens så späd med mer grädde om du tycker det behövs. Den ska inte vara rinnig men heller inte tjock.
4. Skiva tunt hälften av en rödlök och vänd ner.
Häll såsen över sillen. Låt mogna i kylen till nästa dag.
Servering
Innan servering, smaka en liten sillbit med lite sås och korrigera om det behövs – mer dill, mer socker, mer ättika? Smaker ändrar smak i kylen så smaka alltid av igen.
När du är nöjd, skiva rödlök tunt eller finhacka, vilket du föredrar. Hacka äggvitorna. Klipp lite dill. Dekorera sillrätten.
Mer sill på bordet
När vi pratar midsommar påminner jag om supergoda Nubbesalladen och Ansjovistårtan – de finns alltid på vårt helgfestbord. Ett jättegott tilltugg medan man väntar är Svart-och-gult-röra.
Ska du fixa mycket lök är det bra att läsa på för bästa resultat :))