dessertkakorKOKBÖCKERSÖTSAKERtårta

Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

In dessert, kakor, KOKBÖCKER, SÖTSAKER, tårta on

Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

Testa kokböcker

Mandeltårta med elegans, jag föll direkt för receptet för jag älskar mandel och var tvungen att testa.

Jag testar rätter ur mina hundratals kokböcker hela tiden. Jag köpte Mattias Larssons Fredagskockens helgmenyer – trerättersmiddagar med vintips på årets rea. Vilken höjdarkokbok!

Jag brukar ändra mycket i andras recept, dels stämmer tillagningen och instruktionerna ibland dåligt och tyvärr fattas ofta smaker. Det slarvas mycket även i kokböcker – allt ska gå snabbt och hålla låg budget. Den här kokboken är ett undantag, bara att följa alltsammans helt och hållet. Jag tycker det är proffsigt med tipsen på allt man kan förbereda. Mandeltårtan blev perfekt!

Mandeltårta med mjölkchoklad

Vi hade vänner på besök från Skåne så jag passade på att laga två rätter ur kokboken, den här mandeltårtan och Oxfilé med smördegsinbakad potatis (varmrätten kommer senare).

Den här mandeltårtan blev kanongod och perfekt. Dock gillade inte söte mannen punschgrädden (speciell smak) men det gjorde jag. Det går bra att ha neutral grädde till mandeltårtan eller smaksätta med någon annan likör som passar till kola, mandel och choklad. Byter du smak, tänk på att vintipset då kanske inte funkar.

Några andra godsaker

Här finns några andra goda desserter eller kakor som ni kan testa:
Sommartårta med choklad, lime och jordgubbar
Kladdkaka med vit choklad, lime och passionsfrukt
Rabarbersmulpaj med mandel och flingsalt

Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

Steg

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Riv ner mandelmassan i en bunke. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsammans väl och tillsätt äggen, ett i taget, under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
  3. Smöra och bröa en springform, 24 cm, och häll ner mandelsmeten. Grädda i ca 20 minuter tills lite färg. Låt mandeltårtan svalna och ta sedan ur den.
  4. Hacka mjölkchokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa tills det är helt slätt och låt svalna ca 15 min. Häll sedan krämen över mandeltårtan och ställ svalt
  5. För att göra egen kolasås, ta en burk kondenserad mjölk. Ta av etiketten och lägg burken i en kastrull med kallt vatten så att det täcker. Låt burken koka i 2 timmar. Håll burken täckt med vatten hela tiden! Låt burken svalna innan du öppnar den. Rör sedan kolasåsen slät.

Servering:

  1. Vispa grädden och smaksätt med punsch. Ringla kolasåsen över mandeltårtan. Hacka och strö över daimen. Servera grädden till.
  2. Vintips: Söt tokaji

Ingredienser

8-12 bitar

Mandeltårtan:
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
smör + ströbröd till formen

Chokladkräm:
225 g mjölkchoklad
1,25 dl vispgrädde

Punschgrädde:
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl punsch

Servering:
1 dl kolasås eller kokt kondenserad mjölk
100 g daim

Mandeltårta med mjölkchoklad och kola

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka