Det enda tillfället jag gillar smaken av köpt majo är till räkor eller på räkmackan. Alla andra tillfällen föredrar jag att snabbt göra min egen.

Jag har bara misslyckats en gång under alla år och det var en helveteshet augustidag. Det var så hett att ingenting höll ihop den dagen.

Det är skillnad på majonnäs och majonnäs, både smak och konsistens.

Jag gör på olika sätt beroende på vad jag ska använda den till. Om man vispar/mixar en majonnäs hårt blir den styv. Det är en bra variant om majon ska vara basen i en sås eller röra, tycker jag. Om man vispar lite långsammare för hand eller mixar kortare stund, blir majon mjukare och lenare.

Smaken på majon är i första hand en smaksak och i andra hand beroende på hur den ska användas. Ett val är vilken senap du gillar. Oljan är ett annat. Citron eller vinäger? Och i så fall, vilken vinäger?

Ska man slå majonnäsen med bara äggulan på klassiskt sätt? Eller helt ägg och mixerstav?

Efter några gånger vet man hur man vill ha sin majo, bara att jobba på.

 

Majonnäs i mixern

1 ägg
1/2 msk dijonsenap
ca 1/2 – 3/4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft – börja med mindre mängd och smaka av – pigga upp majon med några droppar till om det behövs
2,5 dl neutral olja
nypa salt

Lägg alla ingredienser utom oljan i mixerskålen. Slå i lite av oljan och mixa. Slå i mer av oljan och mixa. Slå i resten och mixa färdigt majon till fin konsistens. Ibland har jag inte behövt använda 2,5 dl olja, ibland har jag behövt slå i lite extra.

Smaka av!

Det går lika bra att göra detta med mixerstaven i ett högt smalt kärl.
Behöver du mycket majo fungerar receptet att dubblera.

Jag älskar mycket syra så jag använder gärna vinäger – inte balsamvinäger. Många tycker mer om smaken av citron och ibland passar det bäst, speciellt till räkorna.
Ibland passar det att ersätta lite av den neutrala oljan med fin olivolja.
När jag gör en styv majo som basen till en sås eller röra, håller jag smaken neutral så att andra smaker kommer fram.

Jag har ofta en burk majo i kylen för det används flitigt i mitt kök. Om jag inte har någon och bara behöver lite, slår jag en majonnäs snabbt för hand. Jag tar en 1/2 äggula, ca 1 tsk senap, 1 tsk vinäger och vispar i olja, lite i taget, tills majon har bra konsistens och inte smakar ägg. Rulla ihop en handduk till en ring att ställa skålen i medan du vispar så slipper du en skål majo fara iväg som en frisbee. Inget att leka med när en sådan kommer i självsvängning.

När du sedan kommit så här långt med en len blänkande fin hemmaslagen majonnäs i din skål har du första steget till hundratals goda såser, röror och dippsåser. Nu är det bara att börja leka med smaker.

7 Kommentarer

 1. Inga J. Wikstrand 6 år sedan

  Jag har smakat bl a Monigges Majonnäs! Åh, säger jag bara, önskar jag vågar själv en dag, annars är det Mankan som är kocken, jag står för önskningarna … ;)

 2. Lena 5 år sedan

  Ännu en gång har jag gjort denna goda majonäs. Först hade jag skrivit upp att jag skulle köpa en tub, men kom på Monikas hemmagjorda. Fram med ägget, dijonsenap, vinäger och stavmixern. Så himla enkelt, bara att mixa på och gott blir det. Inga, var inte en sån fegis, det är jättelätt! Och tack Monika för lotskajen….här är mycket användbart! kram från mig!

  • Författare
   Monika 5 år sedan

   Du är så söt Lena! Blir så glad att mitt ’arbete’ är till glädje för andra :-) Trevlig helg!

Pingbacks

 1. […] majonnäs […]

 2. […] dl majonnäs + 1,25 dl yoghurt (om du föredrar en sås mer åt aioli-hållet) eller 2 dl yoghurt (om du […]

 3. […] Gör majonnäs. 2. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar. 3. Skär potatisen i […]

 4. […] Majonnäsen gör jag alltid själv för jag vill ha en neutral smak – tar några minuter. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka