fiskFRÅN HAVETLCHF & LOWCARB

Pankogratinerad torsk med parmesan, citron och örter

In fisk, FRÅN HAVET, LCHF & LOWCARB on

Snabb, fräsch vardagsfisk med örter, citron och frasigt pankotäcke

Det fanns frysta ryggfiléer av torsk i frysen som jag plockade fram. Jag kom på att jag skulle kunna klicka på någon god röra, så som man alltid gör med lax, och sedan gratinera dem med lite fras. Det blev jättegott så jag delar med mig.

Krämen ska bli en örtkräm så ta vad du har hemma och smaka av. Jag köper fina frysta örter på Picard och det fanns basilika i frysen som jag använde. Sedan hade jag inget annat hemma så jag tog fram trotjänaren Örtagårdskrydda för att få krämen örtigare. Nu var de italienska smaklökarna igång så det var bara att fylla på med vitlök, citron och självklart parmesan.

Tips! Häll lite extra flingsalt, örter och kryddor i formen och häll sedan olja över när du ringlar över fisken. Det blir lite extra gott att fiska upp sedan tillsammans med fisken.

Fisken (utan potatis) passar bra som lowcarb/lchf – ersätt pankon med mandelmjöl (anpassa mängden).

(ej sponsrat av Santa Maria eller Picard)

 

Pankogratinerad torsk med parmesan, citron och örter

3-4 port

4 x torskfilé (jag hade styckfrysta bitar) al annan torskdel
salt

örtkräm:
1 dl tjock yoghurt, creme fraiche  eller liknande
0,75 dl parmesan, riven
1 citron, rivet skal + några droppar citronsaft (spara resten till servering)
1-2 msk frusen basilika (min från Picard, åh så fin) el smaka dig fram med andra örter du har hemma
1 tsk Örtagårdskrydda (som jag ofta använder) el annan örtkrydda du gillar
salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor, rivna

ca 1,5 dl panko el ströbröd
olja att ringla över

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Salta lätt på fisken medan du förbereder krämen.
2. Blanda yoghurt med riven parmesan. Riv skalet av citronen och rör i tillsammans med ett par droppar saft. Rör ner örterna, salt och peppar och smaka av. Riv till sist i vitlöken.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (fukta händerna, krama pappret och forma om det är ostyrigt). Lägg i fisken med lite mellanrum och torka den.
4. Bred ut krämen över fisken, även på sidorna. Häll över panko och tryck fast den runt om som en panering.
5. Ringla olja över fisken (så bränner inte pankon). Ringla över extra i formen + flingsalt, kryddor/örter – se ovan.
6. Gratinera i 12-15 min beroende på fiskens storlek. Sätt på grillen de sista två minuterna om fisken inte fått fin färg – passa noga.

Servera med t ex kokt potatis, färskpotatis eller mos, grönsaker/sallad och citronklyftor.

1 Kommentar

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Låter jättegott och bör testas av alla fiskälskare!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka