Jordärtskockssoppa med chilikick
Jordärtskockor är vinterfavorit
En snabblagad soppa är bra mat. Varje gång jag lagar en riktigt god och värmande soppa så ställer jag mig alltid frågan – varför gör jag det inte oftare? Ni känner igen det?
Denna sammetslena jordärtskockssoppa är inget undantag – den är snabbt på bordet och mycket, mycket gott.
Vad passar till?
En slät soppa är en slät soppa så det får gärna vara något i eller på den.
Jordärtskockor har en fin förmåga att omfamna många andra smaker – helst umamirika. Det är alltså lätt att hitta goda och mättande grejor att strö över.
Den goda bassoppan kan vi med andra ord variera utan att tröttna.
Tillbehör till soppan
Jag hoppas att idéerna nedan inspirerar till en variant som kan bli en din favorit.
Kronärtskockssoppa kan du till exempel servera elegant med löjrom och/eller räkor.
För att få crunch passar det perfekt att strö över rostade, hackade hasselnötter men även andra rostade frön blir gott. Krutonger ger också perfekt tuggmotstånd eller rostad lök (sån vanlig vi köper på burk och som generellt är extremt underskattat som tillbehör, tycker jag).
Ett bra sätt att mätta magar en vardagskväll är att lägga i stekt korvhack, gärna smakrik korv, eller annat hack på chark. Hårt stekt svamp i soppan är jättegott.
Sesamfrön – en favorit
Smakrik ost är också en bra smakkamrat till skockorna. Gör en vegetarisk jordärtskockssoppa och lägg i tärnad halloumi.
Toppa din soppa med parmesan (äkta parmigiano reggiano).
Finhacka grönkålsblad och rosta frasigt i ugnen med olivolja och salt. Strö det över soppan.
Chili är en formidabel smakförstärkare och gifter sig direkt med jordärtskockan. Jag strösslade rikligt med chilirostade sesamfrön och det smakade himmelskt.
Brynt smör använder jag också med fördel till jordärtskocka. Till soppan kan vi till exempel fräsa löken och skockorna i brynt smör.
Givetvis passar allt ovan bra tillsammans. Du kan såklart välja en eller flera tillbehör, det ena utesluter inte det andra. Alla smaksättningarna passar ihop, förutom räkor och löjrom som bör hållas enkelt för att inte smakerna ska försvinna.
Steg
Jordärtskockssoppa
- Plocka fram och mät upp alla ingredienser.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala och skär jordärtskockorna i bitar, ganska jämnstora.
- Fräs lök och skockor i en kastrull utan att det får färg, ca 7-8 min.
- Häll över vin och låt dunsta under omrörning i ca en halv minut.
- Tillsätt vatten och fond och låt puttra tills skockorna är mjuka, 15-20 min.
- Mixa sedan koket med en stavmixer i kastrullen. Tillsätt grädden och låt koka upp. Under tiden smakar du av med lite salt och eventuellt mer fond. Blev soppan för tjock, späd med vatten – är den för tunn, tillsätt mer grädde och låt den puttra ihop några minuter.
Servera jordärtskockssoppan rykande het med chilirostade sesamfrön och extra chili! Sätt fram burken på bordet för extra sesamfrön. Eller välj andra tillbehör – se tips i texten ovan.
Ingredienser
4 port förrätt eller 2 pers huvudrätt
300-400 g jordärtskockor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
0,5 dl vitt torrt vin
2,5 dl grädde
smaka av med salt och eventuellt mer fond för djupare smak
Till servering
Sugen på fler soppor?
Soppa är bra mat, har vi redan konstaterat. Jag har fler goda soppor jag gärna lagar.
Grön soppa med ädelost och bacon är en favorit och det är även Italiensk tomat- och grönsakssoppa.
En fransk löksoppa värmer alltid mitt hjärta och den passar lika bra till vardags som till fest.
Min morotssoppa med apelsin och salsiccia smakar lite annorlunda så letar du efter något extra är den ett hett tips.
Vill du testa potage och läsa om vad det är, kolla in Potage på potatis och rökt fläsk.