Ugnsbakad ricotta
Ugnsbakad ricotta – snabbt och enkelt
Ugnsbakad ricotta är världens enklaste och snabbaste rätt. Smaksättningen fixar man med lite av varje som finns hemma – en god olivolja, citronsaft och sedan salt och favoritkryddor.
Hel eller skivad ricotta?
Man kan baka färskosten hel – Ugnsbakad hel ricotta – som också blir väldigt bra. Framför allt ser den hela ricottan snyggare ut. Men för att speeda upp det hela lite skivar jag ricottan. Det blir mycket yta på ricottan att krydda och som sedan smakar så otroligt gott.
Hur smaksätter man ricottan?
Det viktigaste är en god olivolja och rejält med salt. Ricottan är ju helt osaltad. Sen kan man ta precis vad man vill. Man kan tänka Italien och krydda med vitlök, rosmarin, timjan, citronzest, kapris, oregano och riva över Parmigiano Reggiano (parmesan).
Du kan välja vilket kök i världen du vill ha smaker från, Grekland, Spanien, Mexico, bara att krydda på!
Hur äter vi detta?
Eftersom ugnsformen kommer att innehålla rejält med olivolja som smaksatts med en massa goda saker, är det självklart att man fiskar upp den smakrika såsen med ett gott bröd – till sista droppen – tillsammans med ricottan! Har kryddorna fastnat lite i botten på formen, skrapa loss det goda innan servering så att allt kommer med.
Servera den ugnsbakade ricottan med extra olivolja om du vill, flingsalt och citronklyftor.
När passar den här lilla rätten?
Ät ricottan som en egen liten rätt, en lunch med grönsaker, servera som en aperitivo, en tapa, på en buffé, som en vickning, tillbehör till ostbrickan, till charkbrädan, mellanmål med mera – den behöver inte vara varm, bara rumsvarm.
Låt ricottan stå till sig och svalna en bra stund efter ugnen.
Steg
- Låt ricottan rinna av en stund i en sil. Har du tid kan den rinna av i kylen i några timmar eller längre.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll lite olivolja i en ugnsform.
- Skiva ricottan och lägg i botten av formen med lite överlapp (se bild). Torka av ytan försiktigt med hushållspapper.
- Du ringlar över lite mer olivolja.
- Salta. Peppra med svartpeppar och eventuellt lite torkad chili.
- Strö över dina favoritkryddor, även över oljan i formen. Kapris och hackad färsk vitlök är gott. Riven citronzest. Riven Parmigiano Reggiano (parmesan).
- Ringla över ännu mer olja, botten ska minst vara täckt av olja och kryddor, rejält med olja annars bränns kryddorna.
- Gratinera tills kanterna får gyllene färg.
- Låt svalna. Ät den ugnsbakade ricottan med flingsalt och pressa citronsaft över. Skopa upp på bröd och få med oljan med alla kryddor.
Ingredienser
Ugnsbakad ricotta
1 ask ricotta
olivolja
salt
citron – zest + lite saft att ringla över
favoritkryddor – t ex chili, oregano
smaksättning – t ex hackade oliver, kapris, bladpersilja
parmigiano reggiano
Till servering
flingsalt
citronsaft
Sugen på mer gratinerad ricotta?
Jag gratinerade fänkål med ricotta och det blev superlyckat. Jag använde de typsika italienska smaksättningarna.