Pressgurka i 1-2-3-lag

Pressgurka – ett måste till köttbullarna

Det går inte att njuta av köttbullar eller söndagsstek utan klassisk pressgurka i gammaldags 1-2-3 lag.

Utöver dessa två rätter kan jag rabbla upp många, många rätter där pressgurka piggar upp med sin sötsyrlighet och lite tuggmotstånd.

Så gott och så svenskt med ättika!

Varför heter det 1-2-3?

Receptet kallas 1-2-3-lag för att mängden på delarna ättika, socker vatten är lätta att komma ihåg.  En del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Dock minskar jag för egen del gärna lite på mängden socker.

Receptet kan användas till annat

Samma lag kan användas till annat du vill pickla, till exempel picklad rödlök som blev så populärt i samband med allt pulled kött som blev poppis för tio år sedan. Om vi har tröttnat lite på långlagat draget kött är definitivt den picklade rödlöken här för att stanna.

Picklad rödlök är lika gott till det mesta som pressgurka är.

Jag har ett jättepopulärt recept på Snabbpicklad rödlök utan socker om du vill undvika socker.

Pressgurka i 1-2-3 lag

Steg

 1. Skiva gurkan ganska tunt (använd osthyvel om du inte har en mandolin). Lägg den i en skål och vänd runt med salt (saltet gör att gurkan släpper vätska).
  Lägg eventuellt något tungt över som pressar ner gurkan (därför det kallas pressgurka). Låt stå en stund, ca 30 min. Krama försiktigt ur vätskan. Om det inte finns tid för detta moment, lägga skivorna direkt i lagen.
 2. Koka upp 1-2-3 lagen, t ex 0,5 dl ättika 12%, 1 dl socker, 1.5 dl vatten och låt svalna. Lägg gurkskivorna i lagen och låt stå helst minst 20-30 min.
  Blanda i persilja vid servering.

Ingredienser

Till servering

Pressgurka

Smaklig spis!

2 Kommentarer

 1. Anonym 11 månader sedan

  Hur länge håller pressgurka i kylskåpet?

  • Författare
   Monika Österheim 11 månader sedan

   Hej! Jag skulle säga att 5 dagar, max en vecka håller den. Den blir inte oätlig men ganska snabbt tappar gurkan smak och konsistens. Tack för att du hörde av dig! /Hälsningar Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka