I år testar jag och söte mannen en ny sill till midsommarbordet – Pilsnersill. Vi älskar sill och dricker gärna en pilsner så hur skulle detta kunna bli annat än jättegott?
Sillinläggningen är klassisk, alltså rejält sötsyrlig i klar lag, sådan vi älskar här hemma. Sillen smakade väldigt gott till skånsk kavring, potatis och ägg. Receptet föreslår knäckemacka men en skåning äter kavring. Punkt.
Recept är skapat av Nils Molinder hos Melanders Fisk i Stockholm tillsammans med Eriksberg Juvelpilsner. Sillen kommer att säljas till midsommarhelgen i Melanders butiker runt om i Stockholm men om man inte har förmånen att bo nära kan man alltså lägga in sin egen :)
Eriksberg Juvelpilsner är en ljus lager i tysk pilsnerstil och finns på Systembolaget från och med juni. Ölet ger sillen liten mer fyllighet och den örtiga beskan har Nils kompletterat med apelsin och rödlök. Supergott!
Starta och lägg in sillen minst 48 timmar men helst en vecka innan servering så att smakerna får tid att utvecklas fullt ut.
Steg
1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Ingredienser
- sill till 4-6 pers
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl socker
- 1 dl ättika 12%
- 2 dl Eriksberg pilsner
- 0.5 dl färskpressad apelsin
- 0.5 dl vatten
- 1 st stjärnanis
- 1 st vaniljstång
- 1 rödlök
- 1 apelsin till garnering
- några kryddpepparkorn
Till servering
Servera gärna sillen på knäckebröd eller skånsk kavring med smakrik lagrad ost och sillen smakar riktigt gott till potatis.
Måste tillägga att jag älskar Melanders. När vi flyttade till Stockholm hade vi 5 minuter till butiken på Dalagatan. Vi är speciellt förtjusta i deras goda sillinläggningar (skåningar som vi är, he he) och uppskattar deras höga kvalitet på alla sina varor. Nä, ingen billig historia att shoppa loss till ett sillbord men det blir kanongott. Uppskattar kvalitetstänket när allt det gråbruna under laxfilén skärs bort när man köper skivad rökt lax. Det är stil!