dessertHÖGTIDERjulSÖTSAKERtårta

Trifle med äpplen, mjuk pepparkaka, kanelkolasås och mascarponefluff

In dessert, HÖGTIDER, jul, SÖTSAKER, tårta on

Trifle med äpplen

Varva godsaker i vacker glasform

En trifle (uttalas trajfel) är en dessert där vi gör en massa gott och sedan varvar det i en vacker glasform där vi ser varje lager. Den här är en triple med äpplen som passar på hösten och över jul och nyår. Så här års är våra svenska äpplen fantastiska.

De olika lagren i triflen får sedan stå till sig lite, hitta varandra, och sedan är det bara att sätta skeden i denna underbara söta efterrätt. Allt är mjukt  och fluffigt.

Receptet räcker till många, 10-12 personer, och är jättebra att göra i förväg när vi är många på kalas. Är vi inte många, är det bara att göra hälften. Triflen håller utmärkt i kylen flera dagar, blir lite mosig bara men fortfarande god.

Vill du göra en elegant variant, gör en trifle till varje gäst i ett vackert glas.


Trifle med äpplen, mjuk pepparkaka, kanelkolasås och mascarponefluff

Mjuk pepparkaka
250 g vetemjöl
1 1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 nypa kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
1/3 tsk malen nejlika

100 g smör, osaltat och rumstempererat
150 g mörkt socker (jag blandar ljust och mörkt muscovadosocker)
2 msk sirap.
1 stort ägg
200 g (2 dl) tjock (turkisk) yoghurt

Sätt ugnen på 175C°.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt, kanel, nejlika och kryddpeppar i en skål och sätt åt sidan.
Mixa smör, socker och sirap tills det är blandat. Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna i omgångar, varvat med yoghurten tills allt är blandat.
Klicka ut och jämna till smeten i en stor ugnsform (jag använder 34x20cm) och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Äpplen

10 gröna (syrliga) äpplen, skalade och skurna i 1 cm klyftor (se bild nedan hur man gör det snabbast).
några klickar osaltat smör
0,5 dl strösocker

Gör äpplena i två omgångar. Jobba snabbt på ganska hög värme och se till att äpplena fortfarande har tuggmotstånd annars blir allt bara grötigt i triflen.

Smält en klick smör i en stekpanna. Häll i hälften av äpplena och stek dem på hög värme tills de får aningen färg. Rör runt så att de inte bränner.
Fördela hälften av sockret över klyftorna och fortsätt steka äpplena tills de karamelliserar – blir ljusbrunt med svag koladoft.
Häll upp bitarna på ett fat och gör likadant med resten, den andra halvan.

Kanelkolasås
50 g strösocker
2 msk rårörsocker
2 msk sirap
50 g smör
1 dl grädde
1 nypa salt
1 nypa kanel

Låt sockret smälta (rör det inte) och bli mörkt. Höj värmen något om det behövs. Tillsätt sirap. Tillsätt resten och låt puttra tills såsen tjocknar.
Skulle såsen skära sig räddar du den med lite kallt vatten när den svalnat en aning.
(Om såsen ska stå en stund innan du lägger ihop din trifle, kanske du måste värma såsen igen så att den är flytande när du ska ringla sås över dina lager. Se bara till att den inte är het, bara tillräckligt flytande.)

Mascarponefluff
500 g mascarpone
4 ägg
90 g (1 dl) strösocker
lite vanilj av något slag

Dela äggen. Vispa äggulor och socker fluffigt och ljusgult. Vispa i mascarpone tills allt är blandat. Smaka av med lite vanilj.
Vispa äggvitorna styvt tills det bildas mjuka toppar. Stanna vispen emellanåt, dra den uppåt och se om det blir mjuka toppar på ytan.
Vänd försiktigt ner skummet i mascarponekrämen.

Lägg ihop din trifle genom att varva godsakerna, gärna i en glasform så att lagren syns.
Jag börjar med lite mascarponefluff i botten, bryter kakan i bitar och lägger över. Sedan varvas äpplen (få med lite av såsen från stekningen), kolasås och mascarpone och nästa lager kakbitar osv. Lägg allting ut mot kanten i formen i varje lager så att de syns genom glaset sedan.

Jag använder ungefär 3/4 av kakan till lagren – blir lagom. Resten leker jag med och trycker ut dekorationer, se bild nedan (eller äter upp) (alternativt lägger i frysen till en annan dag).

Du kan dekorera den hur du vill. Kanske ett helt vitt mascarponelager? Kanske snygga torkade äppleskivor? Kanske pudrad med kanel? Använd din fantasi, inget blir fel!

äpplen till trifle

Skär äpplena först så här.

skalade äpplen

Sedan skalar du dem snabbt så här. Dela äpplena i fyra delar. Lägg delen ner på skärbrädan och skär bort kärnhuset. Sedan skär du 1 cm skivor.
Om sådana här tråkiga saker ska gå undan, gör varje moment med alla äpplen år gången. Skär först alla, skala alla, dela alla osv.

Kolasås med kanel till trifle

Kanelkolasås

stekta äpplen

Stekta äpplen

Varva trifle

Varva i glasform

Färdig trifle

Ja, vad säger man? Mmm…

The recipe is changed but I found the inspiration here.

 

Andra äppeldesserter

Om du är sugen på annan äppeldessert eller äppelkaka kan du prova Knäckig äppelkaka

Äpple är också gott i matlagning där friskhet passar som till exempel till fisk Lax med sås på äpple, gurka, dill och pepparrot och ett gott mos

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka