ARTIKLAR

Vi firar världsmästaren Arvid Rosengren

In ARTIKLAR on

I början av april kom Arvid Rosengren till Stockholm för att hyllas, han blev nämligen världsmästare i sommellerie 2016, i hård konkurrens med 60 andra länders bästa sommeliers.

Arvid som bor och arbetar i New York City är inte ofta i Sverige men nu kom han på ett exklusivt besök hos Restaurangakademien för att firas och ta emot ett speciellt pris i samband med sitt VM-guld, ett pris utöver den sedvanliga bucklan.

Arvid Rosengren, regerande världsmästare i sommellerie.

Priset är ett personligt präglat vinglas i silver skapat av den världskända argentinska silverkonstnären Juan Carlos Pallarols som också dagen till ära är på plats för att personligen överlämna det vackra silverglaset.

På bilden nedan ser ni från vänster Arvid, Juan Carlos Pallarols och Andrés Rosberg (Sommelierföreningen i Argentinas ordförande) som också kommit till Stockholm för att vara med vid hyllningen.

Arvid Rosengren, världsmästaren i sommellerie.
Arvid Rosengrens silvervinglas.

Arvid är född och uppvuxen i Malmö, bodde sedan många år i Tyskland för att numera vara bosatt i USA. Han har tidigare i sin karriär även vunnit SM, NM och EM i sommellerie. Han är idag bl a verksam på restaurangen Charlie Bird i New York.

Läs mer om Arvid på hans hemsida, vinkonsultföretaget King St. Sommeliers eller Charlie Bird.

Arvid Rosengren signerar vinflaskor till en välgörenhetsauktion.

Under pressträffen fick vi smaka argentinska viner tillsammans med underbara tilltugg av Tomas Sjögren, Årets Kock 2015. Till åtta olika viner fick vi Löjrom på toast med smetana och citronmarinerad silverlök, Sotad biff med lök på smörstekt toast, Ostron med kanadensisk vinäger samt Lammtartar med dragon och majrova. Rätterna var underbara och jag, som är lyckligt lottad att många gånger fått äta Thomas mat, tyckte att dessa små godbitar var det bästa hittills. Otroligt gott!

Thomas Sjögren preppar tilltugget på Restaurangakademie
En av Thomas Sjögrens rätter.

Arvid vann tävlingen Concours du Meilleur Sommelier du Monde och blev därmed den 15:e världsmästaren i sommellerie. Sverige har vunnit guld två gånger på 10 år. Andreas Larsson vann 2007. Tävlingen arrangeras var tredje år sedan 1969 av A.S.I. – Association de la Sommellerie Internationale – runtom i världen och 2016 hölls den i Mendoza i Argentina.

Argentinska viner vid Arvid Rosengrens prisutdelning på Restaurangakademien i Stockholm.

Det unika silverglaset sponsras av Trapiche och tillsammans med Spring Wine & Spirits får vi smaka utsökta argentinska viner. För vinintresserade:

Costa y Pampa Brut
Costa y Pampa Brut Rosé
Trapiche Gran Medalla 2013
Terroir Finca Ambrosia 2011
Terroir Finca Orellana 2012 (lansering Systembolaget 16 sep)
Terroir Finca Coletto 2012 (lansering Systembolaget 16 sep)
Altimus 2011
Iscay Syrah-Viognier 2012

Eftermiddagens favoritvin, en höjdare!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka