HÖGTIDERSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

Picklade senapsfrön

In HÖGTIDER, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Picklade senapsfrön – tips på grymt gott tillbehör! Sätt fram en skål på julbordet eller garnera och toppa julens tallrikar (där senap passar). Dessa picklade guldkorn är gott till väldigt mycket. Fröna blir milda och goda, inte alls starkt som man kanske tror.

Idén är Stefan Ekengrens, köksmästare på Görvälns Slott (en bit utanför Stockholm). Jag följer hans blogg Kökstugg och har tidigare tipsat er om den. Man lär sig massor med bra och goda grejor. Dessutom är Görvälns Slott och Stefans mat en av mina personliga favoriter.

Läs om de picklade senapsfröna och tips på användning på Stefans sajt. Vill du läsa mer om Görvälns Slott, skrev jag ett inlägg i somras.

På bilden ovan gjorde jag rimmade fläsklägg och toppade med picklade senapsfrön. Det blev sååå gott. Läggen crock-potades i mååånga timmar på låg värme i god buljong, penslades sen med söt glaze och snabbgrillades på hög värme. Oh lordy!

På bilden nedan ser ni Görvälns hemgjorda lammisterband med picklade senapsfrön och deras omtalade, otroligt vackra rödbetsblommor. Blommorna är fyllda med senapskräm av hemgjord senap, lite färskost, kryddpeppar, dill och citronskal. Kanske vågar jag testa att göra dem också ;-) Skulle också vara jäkla gott på julbordet.

Jag och söte mannen åt (bland annat) denna gunga-av-stolen-goda rätt på vår bröllopsmiddag för några veckor sen. Ja, ni fattar…

Lammisterband på Görvälns Slott

Picklade senapsfrön

1. Gör en lag av 2 dl vatten, 2 dl äppelcidervinäger, 0,75 dl socker och 1 tsk salt.

2. Häll upp 1,5 dl gula senapsfrön i kastrull. Fyll på med lag – lagen ska täcka senapsfröna med marginal.

3. Koka sedan senapsfröna i ca en timme i lagen. Häll upp i burkar, fyll på med lag och förvara.

Man äter lite av lagen och fröna tillsammans.

Anpassa bara mängderna proportionellt efter hur mycket du vill göra!

Picklade senapsfrön

När jag skulle testa receptet blandade jag gula och bruna frön (vad jag hade hemma). Bara gula, ser vackrare ut. Så får det bli nästa gång.

2 Kommentarer

  1. Helena 8 år sedan

    Hej,
    följde ditt recept men vätskan kokade torrt långt innan tiden var ute. Fyllde på med lite ytterligare vatten och vinäger men fick trots det en lite lätt bränd ton i det hela. För hög värme?
    Helena

    • Monika 8 år sedan

      Hej Helena!
      Så synd att det inte blev bra. Man blir så besviken.
      Ja, kanske har du haft hög värme så vätskan ångade bort lite snabbt. Jag ska göra om det för att vara på säkra sidan att allt är korrekt i receptet. Jag fick det av kocken och mina blev bra. Men vätskemängden kan vara för nära gränsen och då ska receptet ändras så inte andra råkar ut för samma missöde.
      Kan det finnas större och mindre senapsfrön, tro?
      Jag ska resa bort imorgon bitti några dagar men kan kolla det här så snart jag är hemma igen. Är det ok?
      Mängden vätska har egentligen ingen betydelse när man gör det här (mest att inte slösa vinäger) så du skulle kunna öka på mängden vätska rejält från början och sänka värmen en aning. Den brända tonen kommer ifrån att det kokat torrt och bränt lite, misstänker jag.
      Den färdigkokta vätskan hänger ihop med fröna och det ska serveras med lite av vätskan. Får absolut inte vara för lite.
      Jag är ledsen att det inte blev bra. Tur att det inte är superdyr oxfilé ;-)
      Hälsningar
      Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka