HÖGTIDERrestauranger

Julbord på Hotel Skeppsholmen

In HÖGTIDER, restauranger on

Restaurangen i Hotel Skeppsholmen i Stockholm med kökschef Magnus Johansson i spetsen värnar vårt svenska matarv och traditioner och julen är inget undantag. De serverar sitt trevliga julbord med traditionella smaker i behåll, utan krusiduller, men modernt, mycket fräscht och uppdaterat med egna idéer.

Magnus har delat med sig av flera recept som kommer i separata inlägg.

Mathantverket och råvarorna står i centrum. Jag har tidigare skrivit om deras kött & blodtema några dagar i november där gamla mattraditioner hyllades i samband med slakten inför jul. Det var naturligt att nu följa upp med julmaten.

Alla delar man förväntar sig finns med, noga utvalda råvaror och mycket att välja på. Det finns inte en massa utfyllnad för att det ska se ’mer’ ut. Tvärtom, allting är sparsmakat upplagt på vackra fat vilket ger den fräscha känslan. Less is more på faten är verkligen att föredra.

Julbordet står uppdukat i ett juldekorerat förtält till restaurangen. Tältet är lite kyligt och håller maten sval vilket är bra. Nackdelen är att tallrikarna också är kalla så den varma maten kallnar för snabbt. Bröd och nykokt potatis serveras direkt till bordet och det uppskattas.

Julbord Skeppsholmen apelsin

Servicen är på topp, trots full matsal. Man pysslas om. Använda tallrikar försvinner från bordet medan man hämtar något nytt. Glas fylls på i rätt takt. Köket tittar hela tiden till julbordet.

Man välkomnas med äppelglögg och en kopp grönkålssoppa och får en genomgång av rätterna ute i tältet.

Julbord Skeppsholmen

Första delen är sedvanligt sill & strömming där alla rätter och inläggningar är deras egna utom matjessillen. Det här är min favoritdel och jag smakar alla sorter. De klassiska smakerna finns såklart där och smakar bra men några härliga inläggningar sticker ut såsom örtsillen, äppelströmming med kardemumma och min favorit med apelsin, kanel och chili.

Julbord Skeppsholmen all sill

Julbord Skeppsholmen sill

Julbord Skeppsholmen Inlagd sill

Julbord Skeppsholmen stekt strömming

De gravar och röker själva sin lax och kvalitén är topp. Hovmästarsåsen är blandad med deras egen prisbelönta Skeppsholms Senap som är min nya favorit. De köper gotlandsägg och kokar själva vilket märks direkt – de är perfekta. Ett stort plus.

Julbord Skeppsholmen lax

Julbord Skeppsholmen hovmästarsås

Västerhavspatén är fantastisk i smakerna men jag får anstränga mig så att denna lilla läckerbit inte försvinner bland det andra. Slarvsyltan på varmrökt lax är också utsökt.

Julbord Skeppsholmen Västerhavspaté

Julbord Skeppsholmen böckling

I tredje delen med kallt kött hittar vi rökta delikatesser från Tyskland och Skeppsholmens egna terriner, paté, potatissallad, kanelfläsk, alvedsrökt bog, julsylta och självklart svensk julskinka. Denna julbordsdel är generellt inte min favorit men jag älskar patéer och terriner så jag smakar framför allt av dessa. Däremot går jag igång på alla de goda tillbehören till det kalla – syltade trattkantareller, kryddkokta plommon, rödbetssallad och sillsallad, cumberlandsås och flera sorters senap.

Julbord Skeppsholmen senap

Julbord Skeppsholmen cumberland

Nytt för i år serveras en liten rabatt med grönsaker, i linje med mer-grönt-trenden. Jag hittar svartkål som masserats med citron (piggar upp det rökta och salta), hela inlagda julrödbetor, tomatrostad fänkål och ingefärsmorötter.

Julbord Skeppsholmen fänkål

Julbord Skeppsholmen rödbetor

Alltihop är väldigt gott och jag har svårt att välja några toppar men jag tror att vargtasspatén och sillsalladen ligger bra till.

Julbord Skeppsholmen vargtasspaté

Förresten, jag provade även en mild liten munsbit som överraskade – rotsaksomelett med en klick smetana – så god.

Julbord Skeppsholmen rotfruktsomelette

När jag kommer till den varma delen är jag nästan alltid mätt men jag vill smaka små små bitar. De serverar såklart sin egen signaturkorv (finns alltid på menyn), köttbullar, prinskorv, kumminkryddat sidfläsk, rödkål och apelsinstuvad savoykål.

Julbord Skeppsholmen kumminfläsk

Bredvid grytorna står en form med väldigt god Jansssons frestelse.

Julbord Skeppsholmen Janssons frestelse

Kålälskare som jag är så blir jag kär i både rödkålen och savoykålen med apelsin och ber om recepten :) Det är nu andra rätten med apelsin som sticker ut. Måste tillägga att ingenting på det varma bordet känns fett och tungt vilket är ett stort plus.

Julbord Skeppsholmen rödkål

Julbord Skeppsholmen savoykål

Sista anhalten är hörnet med ost & godsaker. Hit kommer jag sällan på ett julbord för det finns inte mer utrymme. Jag vill gärna smaka en ostbit i alla fall och en dessert. Jag väljer deras egen getostterrin rullad i purjolökssot för det låter spännande. Sotet smakar som peppar och är lite beskt. Jag blir inte klok på smaken, tror att osten ska ätas med något sött men vet inte vad och jag var för mätt för att testa. Jag kan ha missat en spännande smakkombo.

Julbord Skeppsholmen getost

Deras hemgjorda desserter i små glas är fyra – chokladmousse, fruktsallad, saffranspudding och risalamalta – jag väljer riset med kryddsocker av apelsin, kardemumma och kanel. Tredje rätten på julbordet med apelsin som sticker ut. Antingen var dessa ovanligt lyckade kombinationer eller så behöver jag c-vitamin, ha ha. Tror på det första.

Julbord Skeppsholmen dessert

Julbord Skeppsholmen choklad

Julbord Skeppsholmen rulltårta

Julbord Skeppsholmen godis

Risalamaltan var underbar och får avsluta en perfekt julmåltid hos Hotel Skeppsholmen, Långa Raden.

Julbordet serveras till och med julafton – 12.00-17.00 495 kr och 17.00-21.00 695 kr.
Julafton 12.00-21.00 895 kr
Barn under 12 år 250 kr

4 Kommentarer

 1. Monika 9 år sedan

  Hej!
  Det är så kul att läsa din hemsida. Vilket gott julbord du fick smaka på.
  Såg kanonläckert ut.
  Ha en fin helg så småningom!
  Kram
  /Monika

  • Monika 9 år sedan

   Hej! Tack Monika! Roligt att du tyckte om bilderna. Även om man inte kan gå till ställena jag skriver om hoppas jag att det är inspirerande ändå. Fina bilder och god mat är alltid kul. Trevlig helg! Kram

 2. Rowina 9 år sedan

  Hej Monika!
  Vilken fin recension! Härlig bilder! Jag har ätit och njutit av maten på Hotel Skeppsholmen och det de serverade var väl genomtänkt och smakrikt! Jag älskar julbord men klarar inte så mycket mat (jag blir mätt bara att titta på dem) även om jag försöker att tänka strategiskt och äta bara det allra bästa och godaste och något nytt (och det är en hel del). Jag har funderat på att kanske göra proceduren baklänges och ta bara en munsbit av varje rätt. Undrar om man blir mindre mätt då.
  Trevlig helg!
  Rowina

  • Monika 9 år sedan

   Tack! Så roligt att du tycker om artikeln. Jag hoppas att det ska vara trevligt och inspirerande även om man kanske inte kan gå på ställena jag skriver om. Jag gillar själv at läsa om ställen. Ha en fin helg & tack för att du hör av dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka