Två dippsåser till kräftorna
Två dippsåser att doppa kräftorna i
Var så god, två goda dippsåser till kräftorna – vitlök och citron.
En vitlökssås till fisksoppa, fisk eller kräftor och andra skaldjur men en sås som även är god till grönsaker och grillat. Med andra ord en enkel, himla god liten majodipp. Inga krångligheter.
Såsen är alltid med på tallriken när vi äter kräftor – den är ett måste att doppa brödet i.
Kall vitlökssås
2 dl majonnäs
1 tsk tomatpuré
1 tsk citronsaft eller vitvinsvinäger
0,75 dl creme fraiche
1 knivsudd cayennepeppar (el. annan peppar)
1 nypa salt
1 st eller 2 st vitlöksklyftor, finhackade
Gör så här:
1. Gör majonnäs eller använd köpemajo. Gör du egen så mixa den ganska styv som grund till den här såsen = mixa längre eller vispa hårdare och ta lite extra olja.
2. Blanda majonnäsen med tomatpuré, citronsaft eller vinäger. Rör försiktigt i creme fraiche. Smaka av med salt och cayennepeppar. Låt stå en stund. Smaka av igen.
3. När du är nöjd och det smakar gott, blanda i vitlöken. Det är vitlöken som gör såsen och höjer smakerna från gott till trippelgott men det tar en stund i kylen.
Låt mogna i kylen minst några timmar, gärna längre.
Citronmajo till kräftorna
Den andra dippsåsen är en fräsch citronmajonnäs som smakar perfekt skaldjur, fisk, grillat, grönsaker och allt annat gott citron smakar bra till. Så enkelt att det egentligen inte behövs recept, bara en påminnelse :)
Citronmajonnäs
2,5 dl majonnäs
1 st citron
1 nypa salt
Gör så här:
1. Gör majonnäs eller använd köpemajo. Riv skalet av citronen. Pressa saften.
2. Blanda i citronskalet. Blanda i citronsaft några teskedar åt gången tills du tycker att det smakar gott. 1 – 1.5 msk kanske blir lagom beroende på citronen.
3. Smaka av med lite salt. Smaka av med peppar om du vill. Man kan klippa i en deciliter dill om man vill variera smaken.