I receptsamlingen behöver man minst en god, snabb och enkel bas till fisksoppa. Basen ska vara lätt att få till och sedan kan valet av fisk och skaldjur bestämma nivån på hur festligt det ska vara.
Den här soppan är min favoritbas. Jag har lagat den i många varianter under åren. Man ska helst ha i lite saffran tycker jag men skippa det om du inte är förtjust i smaken.
Sedan får man själv bestämma mängden delar av grädde och buljong, om man vill reda soppan eller ej. Äter man lowcarb eller lchf är man generellt mer tolerant mot grädde och fett. Vill man hålla nere kalorierna tar man helt enkelt mer buljong, använder smalare alternativ till grädde och reder soppan. Man får smaka sig fram, bara att fylla på lite i taget och smaka av flera gånger.
Soppan kan göras i förväg fram tills servering då fisk och skaldjur ska läggas i.
Fisksoppa
4-6 pers
700 g blandad fisk, t ex lax och torsk eller annan vit fisk
75 g purjolök, strimlad (ca 10 cm på en medeltjock)
75 g gul lök, hackad (ca 1 liten lök)
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor, finhackade
1,5 tsk timjan torkad
1,5 tsk basilika torkad
2 tsk tomatpuré
2-2,5 buljongtärning eller ca 3-4 msk koncentrerad fisk- el skaldjursfond
cirkamängder:
3,5-4 dl vitt torrt vin (den här gången använde jag Cono Sur Sauvignon Blanc Organic (nr 71820)
2 dl creme fraiche
6,5 dl vatten
5 dl grädde
smaka av med en knivsudd saffran
300 g skalade räkor och/eller musslor
Eventuellt några blad färsk hackad basilika och/eller timjan som gärna kan toppa soppan vid servering – doftar ljuvligt och ser fancy ut.
1. Skär fisken i bitar, inte för smått så att de går sönder vid tillagningen. Lägg åt sidan. Gör du soppan i förväg väntar du såklart med fisken.
2. Strimla purjon, hacka lök och vitlök.
3. Fräs gul lök och purjolök glansig utan att den tar färg. Fräs med vitlöken i slutet någon minut. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt det fräsa ihop en liten stund.
4. Tillsätt vin och buljongtärning/fond. Låt puttra ihop en liten stund. Häll i hälften av vattnet och låt soppan bli varm. Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt.
5. Sedan varvar du grädde och resten av vattnet i omgångar tills du är nöjd med konsistensen, allt medan soppan försiktigt sjuder. Här väljer du själv hur mycket vatten och grädde du vill ha. Red soppan om det behövs. Låt soppan sjuda en kvart.
6. Smaka av med lite saffran och låt sjuda med ytterligare några minuter. Hit kan du förbereda soppan – timmar innan eller dagen före – bara att ställa kallt och försiktigt värma.
7. När du är nöjd med konsistensen och smaken på soppan, lägger du i fiskbitarna och låt sjuda i 5-7 minuter tills fisken är klar.
8. Tillsätt räkor och/eller musslor. Hetta upp (absolut inte koka – räkorna blir sega) och servera genast.
Med fisken och skaldjuren i soppan blir det självklart bara ännu godare :))
Såklart ska soppan toppas med en klick vitlöksmajonnäs eller aioli. Om man inte kör lowcarb är det supergott att bryta ett baguette och doppa i soppan.
Vi drack Chablis Domaine Thierry Mothe (nr 5564) som passade väldigt bra till saffran och vitlök.
2 Kommentarer
-
Det är aldrig fel med en god fisksoppa.
-
Ja, alltid gott med en fisksoppa. Allan gillar inte saffran men dem här blir även god utan. Kram & tack för hälsningen.
-