KÖTTlammLCHF & LOWCARBSOPPA

Frikadeller i soppa med spenat

In KÖTT, lamm, LCHF & LOWCARB, SOPPA on

Frikadeller i soppa med spenat

Frikadeller på lammfärs i mild saffranssoppa med spenat

Efter den fantastiskt goda lammrullen med vitkål och persiljesås häromdagen fortsätter jag på inslagen bana med lammfärs.

Det är synd att många inte vågar testa lamm. Idén om att det smakar kofta sitter så djupt rotat. Många har inte ens provat så det där bläää som ibland kommer när man pratar lamm är ren reflex.

Jag kör på med delikata lammrätter och hoppas att fler vågar testa. Lammfärs är väldigt snällt i smaken och det är en bra start om man är skeptisk. Gör man dessutom frikadeller och skvimper ner dem i en underbar soppa borde den hårdaste skeptikern mjukna.

Du kan byta ut lammfärs mot annan köttfärs. Det blir inte riktigt samma smaker men got ändå.

Det här goda receptet kommer från min matguru Lisa Förare Winbladh. Läs om Lisa längst ner i inlägget!

Variant för lowcarb och liberal LCHF

Jag kör lowcarb så jag skippade grynen, mjölet och minskade på antalet aprikoser (tog några för smaken). Den var ändå jättegod, skillnaden blir bara att man istället äter en lammfärsbulle extra. Soppan var god även uppvärmd dagen efter, kanske till och med godare. Soppan är toppad med några granatäpplekärnor.

 

Frikadeller i mild saffranssoppa med spenat

4 pers

Färsbullarna:
450 g lammfärs
2 ½ dl grovriven zucchini
1 ägg
7 torkade aprikoser, finhackade (minska mängden för lowcarb/LCHF)
1/3 tsk kanel
2/3 tsk nystött kardemumma
2/3 tsk nykrossad svartpeppar
2 klyftor vitlök, pressade
½ msk salt

Mild soppa:
8 dl buljong på kyckling eller grönsak (gärna lantbuljong)
2 dl ekologisk creme fraiche
1 rejäl nypa saffranstrådar eller ½ pkt saffran
1/3 tsk malda spiskummin
1 tsk råsocker (skippa eller använd sötning för lowcarb/LCHF)
1/2 msk maizena (uteslut för lowcarb/LCHF)
200 g bladspenat färsk eller fryst
4 dl kokt matvete eller andra trevliga gryn (uteslut för lowcarb/LCHF)

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till färsen och arbeta till en jämn smidig massa. Låt stå och samla smak 15-30 min, samtidigt får köttet en lätt rimning.

2. Vispa samman buljong, creme fraiche, saffran, spiskummin, råsocker och maizena i en vid kastrull. Vispa ordentligt så att creme fraichen blir helt slät. Koka upp och vispa då och då. Låt stå och småputtra.

3. Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Rulla köttbullar av smeten och lägg på en oljad tallrik.

3. Koka upp buljongen ordentligt. Vänd ner några bollar i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda ca 10 minuter. Vänd ner grynen och låt sjuda ett par minuter. Vänd ner spenaten och låt sjuda ytterligare några minuter.

Smaka av soppan med svartpeppar (och kanske lite spiskummin). Soppan ska vara mild så att de mer smakstarka lammbullarna blir en fin kontrast.

 

lisa_forare_winbladh

bild: Lisa & jag äter middag på Svartengrens i Stockholm! (svanen är vår doggybag)

 

Lisa Förare Winbladh

När jag pratar om Lisa tror jag alltid att ALLA vet vem jag menar. Som om det fanns en Lisa. Jag tror det för att hon funnits med mig, levt i mitt huvud och utbildat mig i mat och matlagning under så många år. I huvudet har jag hört hennes röst prata mig tillrätta, ge mig råd och ibland har hon skällt lite på mig. Men hon har alltid inspirerat och ofta nickat bifallande när jag är klar och lägger upp.

I Malmö har vi följt med Lisa på Matkaravan runt Möllan och vi har läst hennes matreportage i Sydsvenskan under många år. Båda dessa inspirationskällor har försvunnit men om man vill följa henne och lära mer (för det är precis vad man gör, lär nytt hela tiden) så finns det hur många ställen som helst. Lisa är nämligen ostoppbart engagerad, hennes nyfikenhet och drivkraft enorm.

Lisas matblogg taffel.se är en gigantisk recept- och kunskapskälla. Hon startade gruppen Fegvego: Hälften så mycket, dubbelt så gott på FB där medlemmar delar bra (halv)vegetariska recept. Hon har skrivit den eminenta matbibeln Matmolekyler  med Malin Sandström och är aktuell med nya boken Det godaste jag vet!

Lisa har till och med en korv uppkallad efter sig hos Kristofer Franzéns Charkuterier – Lisas korv.

4 Kommentarer

  1. Kristofer 10 år sedan

    Jag tycker att det är upprörande att du kallar Lisa ”matguru” i stället för hennes korrekta titel ”superexpert”. Hon skulle aldrig ha fått en korv uppkallad efter sig om hon bara hade varit ”matguru”! Kolla fakta med Äkta Mat innan du sprider dumheter!

    • Monika 10 år sedan

      Ha, ha Kristofer! Du är rolig:-)
      Ja, hon är ”superexpert” hur vågar någon till exempel kalla henne bara ”expert”? Jag gick bortom den nivån och höjde henne till guru. Hur som helst älskar vi henne!
      Vi ses bland dina fina korvar & charkuterier! Trevlig helg!

  2. YuSie Rundkvist Chou 10 år sedan

    Det här receptet ska testas ikväll! Spännande! Fint att du hyllar Lisa. Det är hon verkligen värd.

    • Monika 10 år sedan

      Lisa förtjänar att hyllas. Hon är den bästa.
      Kul att du vill testa! Hoppas det blir jättegott! Berätta gärna :-)
      Glad advent!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka