Tårtan görs med fördel dagen innan men det går även bra att servera den samma dag.
Blir det en bit över håller den jättebra i kylen flera dagar. Jag brukar dock skrapa av dekorationen och hacka nytt fräscht nästa gång. Lök smakar inte gott om den inte är nyhackad. Äggen kan stanna på, de håller sig ok.
3 halvor Hönökaka (1 förpackn.)
2 brk creme fraiche à 2 dl
4 hårdkokta ägg + ägg till garnering
1 dl hackad dill
2 msk fransk senap
1 msk socker el annan sötning
ca 250g ansjovis (t ex 2 st brk Grebbestads Original à 125g)
garnering: gräslök, hackad rödlök, skivat ägg, lite dill
Vispa creme fraiche tills den blir fast igen (tar en stund)
Låt stå en stund att mogna. Smaka sedan av och krydda om det behövs.
Lägg de tre bröden ovanpå varandra och putsa kanterna så de är lika stora. Lägg ihop tårtan i en halvmåne genom att lägga rikligt med fyllning mellan bröden. Bred lite tunnare med fyllning runt om och överst så att allt bröd är täckt. Plasta in och förvara i kylen.
Det ska vara rikligt med fyllning annars blir tårtan torr. Brödet suger upp en hel del när den står över natten.
16 Kommentarer
-
Du har så rätt så, jag säger blääääh… men jag kan ju intyga att hur många andra säger mums istället. Alla kan inte gilla allt och tur är väl det!!!
-
Ha ha ha. Kunde inte låta bli… kanske du kan tycka om sill nu när du har blivit stor ;-)
-
-
Denna ska jag verkligen testa // Stenberg
-
Kul att du vill testa! Den är verkligen god och dessutom snabb och enkel att göra. Skriv gärna sen och berätta vad du tyckte.
-
-
Monika, du räddade precis våra Midsommargäster… hade planerat för en annan rätt, men den lax jag skulle använda finns/kommer inte att finnas tillgänglig i butiken. Hmmm, å så kom denna fina tårta :-) Tack!
/annika-
Annika: Så roligt att du vill göra den! Det är precis ett sånt tips man behöver när planer spricker eller man får idétorka. Hoppas gästerna gillar den. Glad midsommar!
-
-
Den tårtan tror jag är supergod……. skall absolut göra den i sommar! :)
-
Hej Ewa! Roligt att du hittat hit :-) Ännu roligare att jag har ett recept du vill testa. Den är jättegod. Ha en härlig midsommar!
-
-
Tack för tipset Monigge! Tror till och med jag fixar att veva ihop denna!
Toppenmidsommar,
Marcus-
Marcus: Tack för att du hittat hit :-) Klart du fixar detta (och med en snaps innanför västen går det garanterat som en dans)! Glad midsommar!
-
-
Skall fixa till i morgon…
Längtar redan -
Nu har jag återigen landat på detta recept som ser sååå frestande ut, Midsommarhelg eller ej! Kruxet är att jag är gluten- och lactosintolerant, men skam den som ger sig… Väldigt lägligt upptäckte jag att Oatly har lanserat en crème fraîche, lactosfridelen tycks vara löst (visst finns det lactosfria produkter sedan länge. Problemet med dessa är att de fortfarande innehåller mjölkprotein, det är bara mjölksockret som är borttaget). Hönökakan då? Eftersom jag inte är någon bakfantast kollade jag på Sempers produkter å möjligen kan de ha något som är glutenfritt som kan funka. Jag återkommer!
-
Ett tips om man inte skall vara så många är att endast göra tårtan på två
hönökakor och hälften av ingredienserna. Billigare och precis lika god. -
Nu har vi testat Anjovistårtan i lactos- och gluteinfri tappning. Riktigt smarrigt! Jag använde Oatly crème fraîche samt Semper Fjällrundor med fiber. Visst var brödet något tjockare än en vanlig hönökaka, men helt ok. Misstaget jag gjorde var att inte vispa crème fraîche så som det stod i receptet (sorry Monika, det blev lite brådis till lunch;-) å senapen jag valde (Kung Markattas Dijonsenap) var i starkaste laget. Men med välvispad crème fraîche och lite mindre mängd av nämnd senap så skulle det säkert ha blivit ännu lite bättre. Vi testar vidare! Tack för din inspirerande blogg!
-
Annika: Låter gott! Ja, senapssmaken får inte ta överhand. Går det att vispa Oatly fraiche? Annars kanske det funkar med soja-visp (om det inte är söt). De mjölkfria alternativen har sötare smak än creme fraiche så det kanske behövs något som gör att syran kommer fram – några droppar citron? vit vinäger? Sedan är hönokakan ganska söt. Om man använder, som i ditt fall, glutenfritt bröd kanske det söta i havren eller sojagrädde inte stör. Som du säger, bara att laborera och hitta balansen. Kul att du testade!
-
Pingbacks
-
[…] anjovistårta […]
[…] anjovistårta […]