Popcorn shrimp

Popcornräkor

Varför kallas det popcorn shrimp?

Det råder vissa oklarheter kring namnet på denna rätt. En möjlighet kan vara att dessa räkor är så delikata att de går utmärkt att äta som popcorn, näve efter näve.

Bröder Erik & Wiktor Halldén gästar Uplifting med några recept från sin formidabla kokbok, full av supergod dagen-efter-mat.

Maten i deras kokbok platsar självklart alla dagar, när som helst och när man är sugen på något typiskt amerikanskt att äta, gärna med händerna.

Du kan också laga deras chiliburgare med lökringar ur boken. Lökringarna har blivit vår favorit.

Steg

Popcorn shrimp

Dipsås:

Blanda majonnäs med chilipulver och pressad lime i en bunke. Ställ kallt.

Räkorna

Skala räkorna.

Häll mjöl i en skål och i en annan skål, vispa ihop ägg och mjölk. I en tredje skål, blanda ströbröd med oregano, lökpulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar.

Vänd sedan ner räkorna i mjölet, doppa sedan i äggblandningen och avsluta med att vända i ströbrödet. Lägg räkorna på bakplåtspapper.

Hetta upp olja i en djup kastrull till ca 180 grader och fritera räkorna några i taget. Det går snabbt, paneringen ska bara få fin färg och bli knaprig.

Låt rinna av på hushållspapper.

Servera popcornräkorna med dipsåsen.

Ingredienser

  • 200g skalade räkor (ca 500 g oskalade)

 

  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 lime, saften
  • 2 tsk chilipulver
  • 3 dl vetemjöl

 

  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk

 

  • 2 dl ströbröd
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk lökpulver
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 lit matolja
Popcorn shrimp

Receptet på Popcorn Shrimp är från kokboken Det är ju en dag imorgon också av Erik & Wiktor Halldén. Boken är utgiven 2016. Läs mer om boken här!

Bröderna jobbar just nu på en ny kokbok som kommer ut under våren som heter Landet Smørrebrød som kommer att handla om just smørrebrød och snapsemad från Danmark.

Smørrebrød är det godaste som finns och eftersom jag bott granne med Köpenhamn hela mitt liv (tills jag flyttade till Stockholm för 4,5 år sen) så är dessa delikatesser är en del av mitt liv. Åh, vad jag längtar efter boken!

Foto & form: Erik Halldén och Terése Karlsson

Smaklig spis!

1 Kommentar

  1. Anonym 5 månader sedan

    Mums, låter så gott.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka