DessertKakor

Äpplen varvade med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås

In Dessert, Kakor on

Ljuvlig dessert med första höstkänslan. Mjuk pepparkaka och stekta äpplen varvas med kanelkolasås och mascarponefluff. Behöver jag säga mer?

Är ni många, bara dubblera receptet. Sånt här varvande får gå på känsla så blanda så som du tycker verkar gott. Jag brukar först testa i ett litet glas så att jag har hyfsat koll på smaken och mängderna.

Gör en dubbel kaka och frys in så har du den till en annan myskväll.

Torkad äppelskiva

Äpplen varvade med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås

6 pers ca

Kakan
125 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1/4 tsk malen kanel
1 nypa kryddpeppar
1 nypa malen nejlika

50 g smör, osaltat och rumstempererat
100 g mörkt socker (t ex ljust muscovado)
1 msk sirap
1 ägg
100 g (1 dl) tjock yoghurt

Sätt ugnen på 175C°.
Blanda mjöl, bikarbonat, salt, kanel, nejlika och kryddpeppar i en skål och sätt åt sidan.
Mixa smör, socker och sirap tills det är blandat. Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna i omgångar, varvat med yoghurten tills allt är blandat.
Klicka ut och jämna till smeten i en liten form (ca 15x15cm) och grädda i 15-20 min. Testa med sticka – tiden beror på formen och smetens tjocklek. Låt svalna.

Äpplen
6 (syrliga) äpplen, skalade och skurna i 2 cm klyftor el tärningar
en klick smör
0,25 dl strösocker

Smält smör i en stekpanna. Stek äpplena i två omgångar. Stek äppelbitarna på hög värme tills de får aningen färg. Vakta så att de inte bränner.
Fördela sockret (hälften) över klyftorna och fortsätt steka äpplena någon minut tills det karamelliserar – blir ljusbrunt med svag koladoft.
Häll upp bitarna på ett fat och låt svalna.

Jobba snabbt på hög värme och se till att äpplena fortfarande har tuggmotstånd annars blir allt bara grötigt.

Kolasås
50 g strösocker
2 msk mörkt socker (samma du använder i kakan)
2 msk sirap
50 g smör
1 dl grädde
1 nypa salt
1 nypa kanel

Låt sockret smälta (rör det inte) och bli mörkt. Höj värmen något om det behövs. Tillsätt sirap. Tillsätt resten och låt puttra tills såsen tjocknar.
Skulle såsen skära sig räddar du den med lite kallt vatten när den svalnat en aning.
(Om såsen ska stå en stund innan du lägger ihop din dessert kanske du måste värma såsen igen så att den är flytande när du ska ringla den. Se bara till att den inte är het, bara tillräckligt flytande.)

Mascarponefluff
250 g mascarpone
2 ägg
0,5 dl strösocker
lite vanilj av något slag

Dela äggen. Vispa äggulor och socker fluffigt och ljusgult. Vispa i mascarpone tills allt är blandat. Smaka av med lite vanilj.
Vispa äggvitorna styvt tills det bildas mjuka toppar.
Vänd försiktigt ner skummet i mascarponekrämen.

Torkade äppelskivor
Sätt ugnen på ca 80 grader. Skiva ett äpple tunt. Lägg skivorna på en plåt på bakplåtspapper. Pudra dem med lite florsocker. Torka dem några timmar och vänd dem halvvägs.

Lägg ihop desserten genom att varva godsakerna, gärna i glasformar så att lagren syns.
Jag börjar med lite mascarponefluff i botten, bryter kakan i bitar och lägger över. Sedan äppelbitarna, kolasås och till sist mascarpone. Avsluta med kolasås och eventuellt en torkad äppelskiva.
Lägg allting ut mot kanterna i formen i varje lager så att de syns genom glaset.

En skedfull äppeldessert

Äpperldessert från ovan

 

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka