Den här ansjovistårtan är en trotjänare. Vår familj fick receptet av en sommarhusgranne för många år sedan och sedan dess har den hängt med både midsommar och påsk. Och för all del även annars då och då. Sill är alltid gott tycker vi (och nu hör jag hur syrran och ena dottern vrålar nä, bläääh).

Tårtan görs med fördel dagen innan men det går även bra att servera den samma dag.

Blir det en bit över håller den jättebra i kylen flera dagar. Jag brukar dock skrapa av dekorationen och hacka nytt fräscht nästa gång. Lök smakar inte gott om den inte är nyhackad. Äggen kan stanna på, de håller sig ok.

anjovistårta_blanda_närbild
anjovistårta_ägg_närbild
Ansjovistårta

3 halvor Hönökaka (1 förpackn.)
2 brk creme fraiche à 2 dl
4 hårdkokta ägg + ägg till garnering
1 dl hackad dill
2 msk fransk senap
1 msk socker el annan sötning
ca 250g ansjovis (t ex 2 st brk Grebbestads Original à 125g)

garnering: gräslök, hackad rödlök, skivat ägg, lite dill

Vispa creme fraiche tills den blir fast igen (tar en stund)

Hacka ägg
Hacka dill
Hacka ansjovis
anjovistarta_hackad_anjovis
Rör ut sockret med senapen, rör i vispad creme fraiche.
Vänd ner dill och ansjovis och sedan hackade ägg.

Låt stå en stund att mogna. Smaka sedan av och krydda om det behövs.

Lägg de tre bröden ovanpå varandra och putsa kanterna så de är lika stora. Lägg ihop tårtan i en halvmåne genom att lägga rikligt med fyllning mellan bröden. Bred lite tunnare med fyllning runt om och överst så att allt bröd är täckt. Plasta in och förvara i kylen.

anjovistårta_brer_fyllning
Lägg gärna ihop tårtan dagen före men garnera vid servering.

Det ska vara rikligt med fyllning annars blir tårtan torr. Brödet suger upp en hel del när den står över natten.

anjovistårta_upplagd_fat_terass

16 Kommentarer

  1. SysterYster 4 år sedan

    Du har så rätt så, jag säger blääääh… men jag kan ju intyga att hur många andra säger mums istället. Alla kan inte gilla allt och tur är väl det!!!

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Ha ha ha. Kunde inte låta bli… kanske du kan tycka om sill nu när du har blivit stor ;-)

  2. Lena Pettersson 4 år sedan

    Denna ska jag verkligen testa // Stenberg

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Kul att du vill testa! Den är verkligen god och dessutom snabb och enkel att göra. Skriv gärna sen och berätta vad du tyckte.

  3. Annika 4 år sedan

    Monika, du räddade precis våra Midsommargäster… hade planerat för en annan rätt, men den lax jag skulle använda finns/kommer inte att finnas tillgänglig i butiken. Hmmm, å så kom denna fina tårta :-) Tack!
    /annika

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Annika: Så roligt att du vill göra den! Det är precis ett sånt tips man behöver när planer spricker eller man får idétorka. Hoppas gästerna gillar den. Glad midsommar!

  4. Ewa Wickström 4 år sedan

    Den tårtan tror jag är supergod……. skall absolut göra den i sommar! :)

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Hej Ewa! Roligt att du hittat hit :-) Ännu roligare att jag har ett recept du vill testa. Den är jättegod. Ha en härlig midsommar!

  5. Marcus 4 år sedan

    Tack för tipset Monigge! Tror till och med jag fixar att veva ihop denna!

    Toppenmidsommar,
    Marcus

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Marcus: Tack för att du hittat hit :-) Klart du fixar detta (och med en snaps innanför västen går det garanterat som en dans)! Glad midsommar!

  6. Tina Thulin Larsen 4 år sedan

    Skall fixa till i morgon…
    Längtar redan

  7. Annika 4 år sedan

    Nu har jag återigen landat på detta recept som ser sååå frestande ut, Midsommarhelg eller ej! Kruxet är att jag är gluten- och lactosintolerant, men skam den som ger sig… Väldigt lägligt upptäckte jag att Oatly har lanserat en crème fraîche, lactosfridelen tycks vara löst (visst finns det lactosfria produkter sedan länge. Problemet med dessa är att de fortfarande innehåller mjölkprotein, det är bara mjölksockret som är borttaget). Hönökakan då? Eftersom jag inte är någon bakfantast kollade jag på Sempers produkter å möjligen kan de ha något som är glutenfritt som kan funka. Jag återkommer!

  8. Ingrid Österheim 4 år sedan

    Ett tips om man inte skall vara så många är att endast göra tårtan på två
    hönökakor och hälften av ingredienserna. Billigare och precis lika god.

  9. Annika 4 år sedan

    Nu har vi testat Anjovistårtan i lactos- och gluteinfri tappning. Riktigt smarrigt! Jag använde Oatly crème fraîche samt Semper Fjällrundor med fiber. Visst var brödet något tjockare än en vanlig hönökaka, men helt ok. Misstaget jag gjorde var att inte vispa crème fraîche så som det stod i receptet (sorry Monika, det blev lite brådis till lunch;-) å senapen jag valde (Kung Markattas Dijonsenap) var i starkaste laget. Men med välvispad crème fraîche och lite mindre mängd av nämnd senap så skulle det säkert ha blivit ännu lite bättre. Vi testar vidare! Tack för din inspirerande blogg!

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Annika: Låter gott! Ja, senapssmaken får inte ta överhand. Går det att vispa Oatly fraiche? Annars kanske det funkar med soja-visp (om det inte är söt). De mjölkfria alternativen har sötare smak än creme fraiche så det kanske behövs något som gör att syran kommer fram – några droppar citron? vit vinäger? Sedan är hönokakan ganska söt. Om man använder, som i ditt fall, glutenfritt bröd kanske det söta i havren eller sojagrädde inte stör. Som du säger, bara att laborera och hitta balansen. Kul att du testade!

Pingbacks

  1. […] anjovistårta […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka