Karamelliserat fläskkött
Vietnamesisk fläsk från Smaker från Vietnam
Det här receptet på karamelliserat fläskkött kommer från en mycket trevlig kokbok som heter Smaker från Vietnam – en familjehemlighet skapad av Kim Thúy.
Karamelliserat fläskkött är en smarrig rätt av karrén och fläsksidan på grisen. Eftersom sockret får koka ner och karamellisera får rätten djupa smaker och köttet blir sådär sött, salt och klibbigt. Oerhört gott i en bowl med ris och hackat grönt. Eller lägg köttet i en bun.
Om författaren Kim Thúy
Jag har skrivit ett helt inlägg om kokboken, om Kim och hennes historia som båtflykting från Vietnamn när hon var barn. Familjen hamnade i Kanada där hon fortfarande bor och arbetar. Förutom den aktuella kokboken har hon skrivit tre rosade romaner. Kim skriver mycket vackert och det avspeglas även i kokboken med små vackra berättelser som inledning till varje kapitel.
Steg
- Häll sockret i en gryta, häll i 1 matsked vatten och hetta upp på medelhög värme tills det bildas karamell, alltså gyllene smält socker. Låt det ta tid. Höj värmen om det behövs. Var försiktig så att du inte bränner det. Dra det snabbt från plattan om det börjar bli mörkbrunt.
- Höj värmen, tillsätt vitlök, lök, och fläsksida. Stek i 5 min under ständig omrörning. Samma sak här, se upp så att inte sockret bränner.
- Tillsätt fläskkarréstrimlor och chili, peppra generöst och blanda väl så att allt täcks av det karamelliserade sockret.
- Häll i resten av vattnet och fisksås. Låt koka ihop ytterligare en stund under omrörning tills såsen får en sirapsliknande konsistens.
- Garnera den karamelliserade fläskköttet med salladslök i bitar och strö över korianderblad. Servera genast.
Ingredienser
4 port.
Till servering
Vietnamesisk matlagning med Kim Thúy
Jag träffade Kim vid hennes senaste beskök i Stockholm och vi lagade bland annat den här goda rätten med karamelliserat fläskkött.
Till skillnad mot typisk svensk inställning till socker rodnar inte en vietnamesisk kvinna när hon lagar en middag med trekvarts deciliter socker till drygt ett halvt kilo kött. Men gott blir det och smaken på det karamelliserade fläskköttet är precis den som vi älskar med asiatiska grisrätter – salt, sött och klibbigt :))
Mer asiatisk mat
Från Vietnam kan vi hoppa till till Korea och jättegod Bulgogi som vi äter ungefär som tacos. Skillnaden är att vi lägger kött och grönsaker i salldsblad istället, i alla fall om vi vill äta traditionellt.
Testa gärna min smarriga risonisallad med de rätta asiatiska smakerna.
2 Kommentarer
-
Det blev succé ibland grannarna när jag gjorde detta👍👍😀
-
Författare
Hej! Så roligt att det blev gott och en succé. Tack för att du hörde av dig & god jul! /Monika
-