Pilsner Pairing
Smördegstarte och Paradpilsner
Jag älskar att para mat med dryck så begreppet Pilsner Pairing gick jag direkt igång på.
Desirée Jaks, Årets Kock 2023, lanserar ett nytt begrepp tillsammans med Melleruds som de kallar Pilsner Pairing.
Att kombinera mat och vin har varit sen länge men nu vill Melleruds och Desirée sprida kunskap om hur mat och pilsner kan passa ihop och lyfta hela smakupplevelsen.
Med inspiration från vinnarrätterna i Årets Kock, har Desirée skapat tre pilsnersnacks som är perfekt Pilsner Pairing. Den här rätten med Smördegstarte, en Chipsdipp och Bikinitoast.
Tarte med svamp och hasselnötter
Här kommer första rätten av de tre:
Denna frasiga tarte på smördegsplattor har mycket umami, smöriga smaker och är frasig. Tryffel tar det hela en nivå till. Smakerna parar vi med Melleruds Paradpilsner.
Pairing värd att minnas
Desirée: ”Tarten har en fyllig smördeg med en genomgående umamismak och en påtaglig sötma från svampen. För att lyfta rätten till nya höjder behövs den höga beskan från Melleruds Paradpilsner. Tillsammans balanserar pilsnerns beska med tartens smörighet och skapar ett Pilsner Pairing värd att minnas.”
Melleruds Paradpilsner
330 ml burk
Art nr: 1484
Alkoholhalt: 6 %
Pris: 15:90 kr
Välbalanserad och fyllig med maltig smak och markerad beska. Inslag av rostat bröd, sirap, apelsinskal, knäck och örter. Passar till smakrika maträtter av fläsk, fågel eller nötkött, gärna grillat. 100 % ekologisk.
Smakpalett: Hög beska och fyllighet. Låg sötma.
Båda bilderna i inlägget är pressbilder.
Steg
Gör så här:
1. Låt degen tina i rumstemperatur i 20 minuter eller i kyl över natten.
2. Sätt ugnen på 225 °C och sätt in en bakplåt i nedre delen av ugnen. En förvärmd plåt ger en krispigare botten.
3. Skiva svampen och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna och stek svampen på hög värme i olja tills den börjar ta färg. Tillsätt löken och smöret samt rosmarin, stek ytterligare 2 minuter. Avsluta med salt, peppar och smaka upp med en skvätt vinäger. Låt svalna lätt.
4. Rulla ihop smördegen och kavla sedan ut till en halv centimeter tjock rundel. Lägg över på ett bakplåtspapper.
5. Bred ut smetana på degen, spara ca 2 cm av kanten. Skiva potatisen tunt på mandolin eller för hand. Sprid ut potatisen på smetanan, salta och peppra väl. Toppa sedan med den stekta svampen.
6. Lyft försiktigt tarten med bakplåtspappret, ta hjälp av en plåt eller bricka. Lyft över på den varma plåten i ugnen. Baka i ugn 15-20 minuter, tarten skall bli gyllene på kanterna och krispig i botten.
7. Under tiden tarten är i ugnen bryner du smöret i en kastrull på låg värme. Krossa eller hacka nötterna och lägg i smöret. Låt nötterna bryna med i 2 minuter och salta väl. Smaka av med lite vinäger.
8. Ta ut tarten och låt den gärna svalna 2 minuter på ett galler innan du avslutar den. Du kan med fördel förbereda tarten fram till detta steg och värma 2 minuter i ugn när gästerna kommer.
9. Skär upp tarten i pizzabitar och toppa sedan med det brynta hasselnöts-smöret och hackad persilja.
Servera direkt.
Vill du lyxa till det kan du riva över lite svart tryffel på tarten.
Ingredienser
30 minuter – 6 port
400 g frysta smördegsplattor
mjöl till utbakning
150 g svamp i säsong t ex champinjon, svarttrumpet, ostronskivling
1 st schalottenlök
1 st liten fast potatis
3 msk smetana
1 kvist rosmarin alt ½ tsk torkad
1 msk smör
salt & svartpeppar
rapsolja till stekning
champagnevinäger
Topping:
50 g smör
50 g hasselnötter
1 msk hackad persilja
havssalt