Kim Thúy – Smaker från Vietnam
Kim Thúy – författare till tre romaner och en kokbok
Kim Thúy är en av de mest färgstarka och charmiga personer jag träffat. Hon är dessutom väldigt rolig.
Kim är författare, tidigare till tre romaner och nu även en kokbok. Det var genom kokboken jag träffade henne i Stockholm. Vi lagade mat tillsammans medan hon berättade om sitt liv – som båtflykting från Vietnam när hon var barn, att tillsammans med sin familj starta ett nytt liv i Kanada och sedan hennes mångskiftande karriärer som vuxen.
Kärleken till Sverige har vuxit sig stark under de nästan tio åren hon besökt oss för arbetet med böckerna.
Smaker från Vietnam – en familjehemlighet
Smaker från Vietnam – en familjehemligheter heter Kims kokbok (Sekwa Förkag). De vietnamesiska familjerecepten är hemligheten.
I Vietnam antecknar man inte recept, de viskas mellan kvinnorna i släkten. Recepten vandrar och viskas som små skatter i generation efter generation.
Kim berättar skrattande att i Vietnam delar man inte ett recept på en god maträtt med en annan kvinna för att då kan hon laga rätten och stjäla ens man. Man frågar aldrig efter ett recept för man tvingar personen att ljuga eftersom hon ändå aldrig skulle dela med sig.
Vietnamesisk mat
Smaker från Vitenam innehåller massor med recept på äkta, traditionell vietnamesisk mat, recept som gått i arv från Kims mormor, mamma och mostrar och innan dess många generationer tillbaka.
Kim har skrivit små berättelser om kvinnorna i hennes närhet som med kärlek lagat och viskat all den goda maten vidare. På vietnamesiskt vis får man ett nummer i åldershierarkin i en syskonskara så bokens kapitel handlar om hennes mor Storasyster tre, mostrarna Moster fyra, fem, sex, sju och åtta samt en eloge till hennes mormor. Allt är otroligt vackert och kärleksfullt skrivet.
Vietnamesisk mat – känsloyttring och kärlekshandling
Vietnameser är inte vana i sin kultur att sätta ord på glädje och tillgivenhet, de uttrycker sin känslor med mat.
Kim skriver:
Mina föräldrar säger inte ”Vad vi har saknat dig” utan snarare ”Jag har lagat vårrullar”.
Så fort man kommer in i ett vietnamesiskt hem får man inbjudan att äta. Det handlar alltid om mat.
En kokbok jag rekommenderar
Jag rekommenderar varmt Smaker från Vietnam.
Kokboken är vacker och kärleksfull med Kims små texter, ord som blir poesi och som gör bokens recept ännu trevligare.
Boken innehåller ett 60-tal fina recept.
Jag delar ett av mina favoritrecept – Karamelliserat fläskkött (Thit Ram) – så ni kan testa ett recept från boken om ni vill. Rätten tillagas enkelt och snabbt.
Kim Thúys romaner
Kim debuterade med den prisbelönta romanen Ru, översatt till 20 språk, och som gavs ut på svenska av Sekwa förlag 2011. Ru handlar om att överleva, om flykten från Vietnam.
Den andra romanen Man är en hyllning till kärleken och maten.
I tredje boken Vi bygger Kim vidare på ett spår från debutboken och återvänder till flykten från Vietnam.
Är du intresserad kan du läsa om hennes böcker och beställa i nätbokhandeln.