Svenske Anton Husa från Upper House Dining i Göteborg är regionsvinnare av S.Pellegrino Young Chef 2018.
Semifinalen avgjordes den 24 oktober på Aveqia i Stockholm och Anton korades under en härlig galamiddag på Fotografiska som leddes av Jessica Frej.
Anton kommer att representera Sverige i finalen av den prestigefulla tävlingen för unga kockar som går av stapeln i Milano 11-13 maj 2018.
En jury bestående av representanter från Skandinavien, Finland och Baltikums absoluta kockelit, däribland Tom Sjöstedt (Sverige), Nikolaj Skadborg (Danmark), James Maxwell-Stewart (Norge), Henri Alen (Finland), Janis Zvirbulis (Lettland), Egidijus Lapinskas (Litauen) och Andrus Laaniste (Estland) bedömde semifinalisternas rätter baserat på tävlingens fem gyllene regler – ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap.
S.Pellegrino Young Chef syftar till att lyfta och utveckla unga kockar samt förbättra fine dining runt om i världen. För att delta får man inte vara över 30 år och man ska ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang som kock, souschef eller linjekock.
Tävlingen delas upp i 21 regioner som alla arrangerar en semifinal med totalt 210 tävlanden tävlande, 10 i varje. Finalen med de 21 finalisterna äger sedan rum i Milano till sommaren 2018.
Bild nedan: Andrea Miacola från Era Ora Ristorante i Köpenhamn (Danmark), som kom på en hedersvärd andraplats, förbereder sina vaktellår.
Antons vackra rätt Torsk med purjolöksfjäll (på bilden utan såsen) bestod av karmelliserad rotselleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.
På tredje plats kom svenska Ina Niiniketo med sin rätt Poor Man’s Foie & Truffle.
På bilden ser ni Anton och Ina pusta ut utanför Aveqias ingång efter att deras rätter burits fram och presenterats för domarna.