ARTIKLAR

Dragör – en pärla i Öresund

In ARTIKLAR on

Dragör ligger bara en dryg mil från Köpenhamns centrum och en liten tur dit är ett måste om man är i Köpenhamn på sommaren. Missa inte denna pärla!

Som skåning och f d malmöbo finns det en stor kärlek till Dragör, detta lilla historiska fiskeläge som från Malmö sett ligger på andra sidan Öresund, på danska sidan.

När jag var ung gick det en färja mellan Limhamn och Dragör (1933-1999). Vi malmöbor åkte regelbundet över sundet och handlade eller så turade vi, vilket betydde att vi inte gick av båten utan åkte bara fram och tillbaka för att äta och dricka.

Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund

På den tiden hade Dragörs centrum, längs gågatan, massor med små, lokala handlare. Jag höll morfar hårt i handen medan vi köpte stinkande dansk ost hos osthandlaren och köttstycken och korvar hos slaktaren, som allt packades in i vaxpapper som hölls ihop med gummiband. Sen blev det danska wienerbröd i bageriet. Vi köpte flaeskesvaer (fläsksvål) och om jag hade tur fick jag ett jättelångt snor lakrids (lakritsrem) eller en glass hos Dragör Is nere i hamnen.

Dragörs hamn som historiskt var ett fiskeläge, hade många yrkesfiskare, idag är mest fritidsfiskare och hamngäster. Det betyder inte att hamnen sover utan det är ett myller sommartid av sommargäster och turister som solar, äter allt gott danskarna bjuder på och hygger sig.

Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund

Om man viker av från huvudgatan kommer man in i de gamla gränderna med små kullerstensgator och gamla hus med halmtak, målade i den traditionella gula färgen. Det är enormt pittoreskt och tiden har på sina ställen stått stilla. Stora klungor av gammeldags rosor väller över planken och stockrosor täcker husväggarna.

Dragör ligger bara en dryg mil från Köpenhamns centrum och en liten tur dit är ett måste om man är i Köpenhamn på sommaren.

Missa inte denna pärla!

Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund
Dragör - En pärla i Öresund

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka