Krossad gurka eller smashed som det kallas på engelska är supertrendigt just nu. Jaha, ny grej man ska göra och vad är det för skillnad mot de vanliga skivorna?
Jättestor skillnad, vill jag påstå. Gurkan har fått bank så den är saftigare, sådär lätt mosad på sina ställen. Dressingen fastnar bättre. Det blir goda krispiga munsbitar. Det ser dessutom riktigt gott ut. Jag är fast.
Jag drämde till gurkan även till kantarell- och kräftsalladen jag gjorde för ett tag sedan.
Testa!
Ikväll fick jag avreagerat mig på ytterligare en gurka serverad med varmrökt lax och smörputtrade rädisor. Dressingen är underbart rivig, söt och stark. Så gott!
Äter du lowcarb så använd osötad senap till dressingen. Vill du inte använda Västerviks Senap tar du din egen favorit men gärna sötstark.
Sallad med krossad gurka, smörkokta rädisor, avokado, senapsdressing och varmrökt lax
4 pers
800 g varmrökt lax med skinn – ca 500 g utan skinn
2 st gurkor, normalstora, rumstempererade
250 g rädisor utan blast
3 klickar smör
1 nypa salt
1 st mogen avokado
(8 kokta potatisar – valfritt)
1 stor rödlök el 2 små
2 stjälkar dill
Dressing:
3 msk Västerviks Senap Stark (finns två varianter) – ej sponsrat, vår favorit helt enkelt
3 msk vit balsamvinäger
1 dl neutral olja
knappt 0,5 dl vatten att späda med
salt & svartpeppar
Gör så här:
1. Om du väljer att ha potatis till börjar du med dem. Skala och sätt på potatisen.
2. Sätt ugnen på 80-90C för att värma laxen en aning. Sätt in den.
3. Lägg senap i en vispskål. Tillsätt vinäger och vispa ihop. Tillsätt oljan i omgångar, först droppvis medan du vispar. Späd med lite vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Dressingen ska vara ganska tjock eftersom gurkan släpper en del vatten.
4. Skölj, ansa och halvera rädisorna. Lägg dem i en kastrull med smör och en nypa salt. Låt dem puttra några minuter i smöret, de blir helt ljuvliga. Häll av dem i en sil eller durkslag.
5. Skär av ändarna på gurkorna. Lägg dem på en skärbräda och banka på dem med t ex botten av en kastrull. De delar sig i gärna i fyra delar på längden. Ta en tesked och skrapa bort frön och det mittersta. Bryt sedan de krossade bitarna i lagom munsbitar, i olika storlekar. Det ska se slarvigt ut.
6. Klipp lite dill. Skiva löken. Blanda ihop salladen. Skär avokadon precis före servering så att den håller sig grön.
7. Servera dressingen och laxen bredvid. Det är bättre att blanda ihop allt på tallriken så som man vill ha det.
2 Kommentarer
-
Det där med smörstekta rädisor, mums, inget klydd, super enkelt och förbannat gott, snabbt gjort om sugetarmen är i farten. Tack Monigge!
-
Hallå där snäckan! Ja, du så gott med rädisor i smör. Jag är helt fast med krossad gurka. Vilken god grej, speciellt jmfrt med tråkig tärnad eller skivad. Peston på cashewnötter jag la ut idag är inte heller dum – enkelt för dig – allt mixas ihop ;-) Kram
-