fågelLCHF & LOWCARB

Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

In fågel, LCHF & LOWCARB on

Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken.

Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och det är en utmaning att hitta på nya rätter med resterna.

Jag stod med fågeln och ett paket nyskördad gotländsk ramslök från Stenhuse Gård. Då kom jag ihåg att jag sparat en bra idé från Taffel.se som Gitto (Margit Richert – fena på mat & en galenpanna :) gjort där hon helt enkelt blandade hackade ramslöksblad, smör och salt och petade in det under skinnet på kycklingen. Det lät ju genialiskt i sin enkelhet och det var precis vad det var.

Ramslök har en doft som liknar vitlök med smaken är subtil och elegant.

 

Hel ugnsrostad kyckling med ramslök

1 gårdskyckling, drygt kilot (min var 1,3 kg)
50 g ramslök
100 g smör, mjukt
salt

Sätt ugnen på 175C (något lägre för varmluft).
Ansa ramslöken genom att skära bort stjälkarna. Hacka bladen.
Blanda bladen med det mjuka smöret och smaka av med salt.
Lossa fågelns skinn försiktigt så mycket det går utan att dra sönder det. Lossa via halsen och via rumpan.
Peta nu in smöret under skinnet och fördela det hyfsat jämnt. Lägg lite inuti skrovet också.
Lägg fågeln på ett galler ovanpå en braspanna med bröstsidan ner. Smeta lite smör på fågelns ryggsida som nu är upp. Häll vatten i braspannan.
In i ugnen ca 30 min tills den har fin färg.
Ta ut kycklingen, vänd den försiktigt så att bröstsidan kommer upp. Ös bröstet med den varma smörblandningen från braspannan. Fyll på vatten i braspannan om det behövs (blivande sky).
Kör kycklingen ytterligare ca 35-45 minuter (beroende på storlek). Ös några gånger på vägen.

Låt den färdiga kycklingen vila en kvart.

Sila skyn från braspannan och häll i en kastrull. Låt stå några minuter så att fettet kommer till ytan. Lyft försiktigt upp en del av fettet med en sked.
Späd den koncentrerade fonden med en skvätt vatten och ge det ett uppkok. Smaka av skyn med en tesked vinäger eller några droppar citron.

Jag serverade söte mannen potatismos och själv åt jag sotad broccoli (lowcarb). Jag ringlade den ljuvliga, salta skyn över.

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka