Jag gillar kalkon och använder det hyfsat ofta men är ganska ensam om det. Jag tror att det beror på alla mina besök i USA där turkey är så vanligt och att jag tittat mycket på Rachael Ray på TV. Det är faktiskt ett av hennes hundratals burgarrecept som inspirerat till detta. Dessutom älskar jag kombon av smakerna i Cobbsallad.
Här kommer alltså en jättegod burgare om man vill testa något annorlunda än den där vanliga man lagt på grillen otaliga gånger. Jag har lagat den fyra fem gånger nu och den har blivit en favorit. Burgaren är ganska mättande så jag tycker inte att det behövs potatis till men det är en smaksak. Många vill ha sina fries eller pommes till, annars är det ingen burgare.
Däremot tycket jag att smaken blir riktigt sunkig om man värmer burgare dagen efter. Ät upp allt!
4 port
Burgare:
1 kg kalkonfärs (el kycklingfärs)
2 vitlöksklyftor, hackade, pressade eller finrivna
3 färska tomater, allt bortskuret utom köttet (skinn, kärnor och saft bort) – man kan filéa tomaterna eller skålla dem så att skinnet lätt går att skala av. Jag har lärt mig och filéar snabbt.
0,5 dl hackad bladpersilja
salt & svartpeppar
Avokadosåsen:
2 avokador
saften från ca 1 lime
några stänk hot sauce (sriracha, tabasco eller annan chilisås)
salt
Ädelostsåsen:
1 dl smulad ädelost (jag gillar Kvibille)
0,5 dl gräddfil
1 msk finskuren gräslök
salt & svartpeppar
Picklad rödlök:
min snabbvariant: 2-3 lökar – skivas tunt, med mandolin om du har – blanda skivorna i en lag på lika delar vatten och fin äppelcidervinäger (eller annan god vinäger) så att det täcker och låt dra några timmar. Har du mindre tid blir det gott ändå.
Burgarna serveras med:
salladsblad
1-2 pkt bacon eller 8 skivor (beroende på storleken på burgare) – ca 2 skivor per burgare/person
4 hamburgerbröd eller fler om du gör mindre burgare
picklad rödlök
Gör så här:
Blanda lagen (se ovan) till rödlöken och skiva löken. Lägg lökskivorna i lagen låt stå och dra.
Förbered ingredienserna till burgarna och blanda med färsen. Gör ett smakprov om du vill vara säker på mängden salt och peppar. Micra eller stek ett prov. Forma till burgare. Jag har lärt mig tricket att platta till färsen i mitten (se bild) för att det ska bli jämna burgare under tillagningen. Annars blir de runda eftersom de alltid reser sig på mitten. Kalkonkött innehåller inget fett så se till att olja in/pensla burgarna innan du grillar dem.
Mosa avokadon med en gaffel och bland med limesaft och smaka av med hot sauce, salt och peppar. Lägg plast över ytan – platta till tajt så att ingen luft finns mellan såsen och plasten. Avokadon håller sig grön längre.
Blanda ädelosten med gräddfil och smaka av med gräslök, salt och peppar.
Bada och torka salladsbladen. Isbitar i badet gör salladsblad väldigt krispiga.
Stek eller grilla bacon när du steker eller grillar burgarna.
Rosta/grilla bröden.
Montera burgaren enligt bild överst (praktisk ordning så att godsakerna inte ramlar av) eller så som du hellre äter den eller tycker att det blir finare.
Sen gjorde jag såklart en lowcarb-variant med specialbröd. Det ser inte lika gott ut som med vanligt bröd och det är min själ inte långt ifrån :-)
Lågkolhydratbröd (finns en uppsjö med olika namn på lchf-sajter):
räcker till 6 mindre bröd eller 4 stora (på bilden är det ett stort)
3 ägg
3 dl riven neutral ost
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
sesamfrön
Vispa äggen och rör i bakpulver och fiberhusk. Blanda ner osten. Låt stå ca 10 min att svälla. Fördela smeten genom att klicka ut den på bakplåtspapper på t ex en ugnsplåt. Grädda 10 min i 175 gr.
Det här ”brödet” passar till det mesta och kan varieras i oändlighet.
4 Kommentarer
-
Pryttlar i köket eller ej… bilden på era jalapenos var superläcker!
Kan avocadosåsen funka med en skvätt Worcestershiresås istället för de ingredienser du nämner (synd att förstöra goda avokado så jag kollar med dig först;-) Lycka till med flyttbestyren!-
Hej Annika!
Tänker du att du skulle vilja byta ut lime mot Worcestershiresås i avokadosåsen?
Egentligen kan du blanda ihop vilken avokadosås som helst eller bara mosa den med s&p. Lime eller citron tillsammans med avokadon ger Cobb-style-smak och syrlighet utöver att bara vara gott ihop. Picklar man lök till får man rejäl syra därifrån så helheten blir ändå gott.
Jag har rejält med Worcestershiresås (och så får vi övat på att stava till det hehe) i min cobbsalladdressing och det smakar jättegott till avokadon i cobbsalladen så det borde fungera bra även till detta. Vi får testa. kram
-
-
Låter urgott! Skall definitivt prova!
Pingbacks
-
[…] Grillad kalkonburgare Cobb Style […]
[…] Grillad kalkonburgare Cobb Style […]