kakorSÖTSAKER

Macarons au citron

In kakor, SÖTSAKER on

Idag den 14 juli firar vi med Frankrike och våra franska vänner!

Det blir inte raketer, pompa och ståt här hemma men Macarons au citron – franska mandelbiskvier med citron – är väl en kanonbra medelväg?

De här ljuvliga macarons smakade jag på Brasserie Makalös som är en del i Hotel Kungsträdgården (Stockholm). Receptet finns i den fina kokboken Makalös Mat av krögaren Yohan Adell. Kokboken är full med underbar (riktig) fransk mat där hela menyer skapats av Yohan. Boken är en enda lång kärleksförklaring till mat- och vinlandet Frankrike, där Yohan bor största delen av året. Vill man smaka hans mat beger man sig till Brasserie Makalös. Vill man laga allt det goda själv, köper man boken. Är man bara allmänt frankofil, bläddrar man och njuter av bilderna från Frankrike, klassisk fransk mat och franska viner.

Här kan du se bilder på det vackra brasseriet från mitt första besök.

Vive la France!

Steg

Mandelbiskvierna:

  1. Sikta strösocker och 300 g florsocker i en bunke (bunke 1).
  2. Sikta mandelmjöl och 400 g florsocker i bunke 2.
  3. Vispa äggvitan till hårt skum i en tredje bunke. Tillsätt den gula färgen, det siktade sockret och florsockret från bunke 1 tills det blandats ut väl med äggvitan.
  4. Vänd mandelmjöl och florsocker från bunke 2, så det blandas väl.
  5. Spritsa ut på bakplåtspapper i önskad storlek och grädda i ugn 155C i cirka 12 minuter. Är botten fast och fin så är de klara. Låt svalna. Fyll med lemon curd och garnera med färska bär.

Lemon curd:

  1. Tvätta citronerna väl, använd helst ekologiska. Riv skalet fint och pressa ut saften. Vispa samman citronskal, citronsaft och äggulor.
  2. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna.

Ingredienser

Till servering

Macarons au citron

På bilden håller Yohan Adell sin kokbok på det stora release-partyt i slutet av förra året.

 

Yohan Adell Brasserie Makalös

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka