Burrata, denna underbara pimpade buffelmozzarella med krämigt gräddigt inre, här serverad med sparriskräm och söta tomater. Ät med bröd eller krutonger.

Kanderade körsbärstomater

Precis som mozzarellan är även den här osten god med de enkaste tillbehören – solmogna tomater och fin olivolja.

Jag gillar burrata för att det är så lätt att skapa en god rätt och lyxkänsla med liten arbetsinsats. Principen är att balansera det krämiga och gräddiga med smakrika, salta/rökta, söta och syrliga tillbehör och att möta det mjuka med knaprigt som t ex krutonger och nötter. Här kan ni hitta fler idéer på rätter med burrata och mozzarella.

Den goda sparriskrämen kan även serveras till mycket annat gott eller som en dipp. De kanderade tomaterna likaså, smakar gott till mycket. Testa!

Rätten kan göras lowcarb genom att skippa bröd och socker på tomaterna.

Sparris- och mandelkräm

ca 200 g sparris (spara 2 hela stänglar till servering)
1 msk rapsolja
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1,5 dl creme fraiche
1 krm finriven vitlök
50 g mandelmjöl
1 dl finriven parmesan

1. Ansa sparrisen genom att bryta av dem vid roten. Vicka fram och tillbaka längst ner på stängeln och sparrisen bryts naturligt där den börjar bli stabbig och hård.
2. Förbered ett isbad eller i alla fall iskallt vatten. Dela sparrisen i två tre bitar och sjud den några minuter i saltat vatten. Ta upp och kyl direkt.
3. Rosta mandelmjölet ljusbrunt i torr panna för att få den där goda nötiga smaken. Rosta på medelvärme och rör nästan hela tiden. Det doftar gott när det börjar bli färdigt. Se upp så att du inte bränner det. Salta lätt medan det är varmt.
4. Pressa citronsaft. Skala och finriv vitlök. Finriv parmesan.
5. Mixa sparrisbitarna med lite olja, citronsaft och salt. Tillsätt creme fraiche och vitlök och mixa igen till en slät kräm. Tillsätt parmesan och mandelmjöl och mixa. Smaka av och korrigera.

Kanderade körsbärstomater
400-500 g körsbärstomater
2 msk vitt vin eller balsamvinäger
2 msk brunt socker
lite olja
salt

1. Fräs tomaterna i olja tills skinnet börjar spricka lätt.
2. Tillsätt vin och socker. Låt sockret smälta. Rör försiktigt och låt vätskan koka in tills den tjocknar lite. Salta.

Servering
3-4 hg burrata eller burratina (små burrata) eller buffelmozzarella
25 g ruccola
1 näve rostade salta mandlar
2 sparade sparrisar, skivas/hyvlas tunt till dekoration
0,5 dl riven parmesan
bröd eller krutonger

Burrata i närbild med kanderade tomater och sparris

Burrata med rinnande stracciatella

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka