Sommar och snart midsommar!

Då behövs det god sill, i alla fall i vår familj. Utan nubbesallad är det ingen riktig midsommar, påsk eller jul. Sen gör jag den ganska ofta även resten av året och behöver aldrig någon speciell anledning att äta sill.

Min söte man älskar matjessill medan jag tycker om matjessill. Då passar den här salladen bra. Dag kan äta mycket, riktigt mycket, så han kommer upp i sin matjeskvot. Jag får sillen i mindre lagom bitar och kan ta mer kavring.

En sådan här klassisk röra är perfekt under sommaren, lätt att göra, lätt att servera och lätt att ta med på picknick – allt i en burk liksom. Och sedan ett gott mörkt bröd till. Röran håller några dagar i kylen.

nubbesallad_matessill_snaps_kavring_öl

På detta upplägget har jag gjort små frasiga kavringskrutonger. Fräs bitarna i smör, låt rinna av på hushållspapper och låt dem torka tills de är helt frasiga.

Nubbesallad

matjessill_nubbesas

Ibland gör jag så här, ingen matjessill i salladen och äter sillfiléerna bredvid.

matjes_bit_nubbesallad_kavring_potatisIbland gör jag en gudomligt god sås (favorit) på alla ingredienser utom sillen och potatis. Då äter vi sillfiléer och potatis till – blir en nubbesås med tillbehör. Såsen passar till mycket annat, inte bara sill. Gott till grillade grönsaker eller grillad fisk. Testa!

Sen kan man vara pretto och trendig och servera alltihop dekonstruerat, he he.

nubbesallad_ägg_kavring_potatis_matjessill

Hur som helst, den här jäkla goda nubbesalladen kan ätas på alla vis, vågar jag påstå. Det viktiga är att man får kavring, kall öl och snaps till. Helst en Skåne eller en Aalborg Jubileums från våra grannar över sundet.

Inget unikt, bara lättlagat och himmelskt gott.

Det kommer snart fler av min familjs favoritsillrecept.

Och, blanda nu inte ihop den här med gubbröra – två olika saker. I min värld är gubbröran med ansjovis och dill medan nubberöran är på matjes och gräslök. På så vis kan man göra båda och de har helt olika smak :-)

Nubbesallad

4 pers (typ lunch)

2 brk matjessill à 200g
ca 10 små kokta kalla (ny)potatis (inte så noga)
4 hårdkokta kalla ägg
1/2 hackad rödlök
ca 10 cm av en normalstor purjolök, finstrimlad
1/2 dl gräslök
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
4 msk kaviar (typ Kalles, gärna guld)
kanske salt, smaka av (både sill och kaviar är salt)
vitpeppar

gräslök till dekoration
kavring eller annat mörkt bröd

1. Gör majonnäs.
2. Blanda majonnäs med gräddfil och smaksätt med kaviar och vitpeppar.
3. Skär potatisen i bitar – vänta med att blanda i
4. Skär matjessillen i bitar, inte för små blir bara geggigt – vänta med att blanda i
5. Hacka äggen – tips på snabb variant är att lägga dem i en äggskärare, först skiva på ena hållet och sen vända dem och skiva på andra hållet – vänta med att blanda i
6. Strimla purjolöken – tips är att inte först tvätta den utan först strimla och sedan lägga strimlorna i en skål med ganska mycket vatten, virvla runt dem och sedan bara vänta tills vattnet stannar. Då har allt grus lagt sig på botten, löken flutit till ytan och man kan försiktigt fiska upp den. Torka den lätt med hushållspapper.
7. Hacka rödlök och gräslök. (läs mer här om att hacka lök)
8. Vänd direkt ner löken i såsen. Spara lite gräslök till dekoration men vänta med att skära den till precis före servering. Smaka av såsen.
9. Vänd ner ägg och potatis. Låt stå en liten stund. Smaka av. Tänk på att sälta tillkommer av sillen.
10. Vänd sedan till sist i sillen. Lår stå igen en liten stund. Smaka av. Salta försiktigt om det behövs.

Receptet går utmärkt att göra dagen före. Då har jag mindre lök i från början och piggar upp salladen vid servering med nyhackad lök. Såsen har stått till sig och potatisen fått smak och sälta från sillen.

Receptet i original har Ingrid Eriksson skapat (om jag förstår rätt).

 

nubbesallad_ingredienser nubbesallad_ingredienser_skal

8 Kommentarer

  1. nina christensson 5 år sedan

    vill ha

  2. Teishin 5 år sedan

    Sä gött!!

  3. Ingrid Österheim 5 år sedan

    Har ätit och tillagat rätten flera gånger och kan varmt rekommenderas.
    JÄTTEGOTT!

  4. Kerstin 5 år sedan

    Ditt sätt att ”laga” och servera matjessill,
    är bara så otroligt GOTT.

  5. Petra 5 år sedan

    Jaha, här sitter jag i landet-långt-bortifrån och längtar hem… Yum, ser såååå läckert ut! Jättefina bilder också, plåtar du själv?

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Att inte få Nubbesallad skulle knäcka mig. Tur att du kommer hem ibland Petra! Jag bjuder dig gärna på ngt riktigt svenskt när du kommer nästa gång.

    • Författare
      Monika 5 år sedan

      Petra: Min söte Dag plåtar det mesta. Tur för mig, va?

Pingbacks

  1. […] för alla glada tillrop och respons på Anjovistårtan! Jag ser också på besöksfrekvensen att Nubbesalladen har kommit i topp. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka