Gratinerade potatisrester
Ta tillvara rester av potatis och potatismos
Gratinerat potatismos med skinka är en perfekt rätt att använda överblivet potatismos eller potatisrester till. Som jag tidigare skrivit, tycker jag att tillagad potatis som förvarats i kylen smakar illa. Den får en oangenäm metallisk smak. Det är ren kemi, ingenting som jag bara inbillar mig. Dock är vi olika känsliga att uppfatta vissa smaker.
Rester i kylen
Det här receptet är verkligen på en höft och bygger på att du tar vad du har hemma – rester i kylen. Mängderna är inte heller så noga. Använd den ost du har, även kallskuret. Rätten blir god med all typ av skinka eller varför inte, salami eller liknande. Tanken är att vi inte ska kasta något eller köpa i onödan.
Gratinerade potatisrester
En av de populäraste rätterna på min blogg är Gratinerat potatismos som jag har lagat i många år. Att gratinera med ost och smaksätta moset extra, döljer den där trista kylskåpssmaken.
I det här receptet med skinka och mozzarella förhöjs upplevelsen ytterligare ett snäpp till. Det är så otroligt gott!
Italiensk potatisgratäng eller potatiskaka
Idén att gratinera överblivet potatismos kommer från italienska Gattò di patate. Där använder man inte rester utan gör från grunden en potatiskaka eller gratäng.
Jag har testat flera gånger och det går att få till något liknande smarrigt med överbliven potatis, vilket är det viktigaste i vårt hushåll. Jag vill inte kasta potatis som blir över.
Steg
- Värm ugnen till 180 grader.
- Använd rester av potatismos eller kokt potatis, eller skala och koka potatis.
- Om du använder kokt potatis (alltså inte färdigt mos) ska du först göra ett mos eller stomp. Gör så här:
- Stompa eller pressa potatisen. Blanda med smör, salt, vitpeppar.
- Blanda i ägg som binder moset, även i ditt överblivna potatismos. Blanda i den riva osten. Om moset är för stabbigt, häll i en skvätt mjölk.
- Dela mozzarella i bitar.
- Smöra och bröa en ugnsform eller pajform.
- Lägg hälften av potatismoset i formen. Lägg på skinka och mozzarellabitar.
- Klicka på resten av moset och släta till ytan och olja in den lätt med handen.
- Strö över ströbröd eller panko och sedan tunna skivor kallt smör, använd osthyvel.
- Gratinera 180 grader i ca 30-45 min, tills gyllene.
Ingredienser
4-6 pers
alla ingredienser är cirkamängder
Fyllning
- ca 100-150 g valfri skinka eller annat kallskuret
- ca 100-150 g mozzarella i boll
Topp
- lite olja
- ströbröd eller panko
- skivat kallt smör
Potatisrätter
För inspiration på potatisrätter kan jag rekommendera Svensk Potatis. Där lär vi oss också mer om svensk potatis och kan läsa nyheter.
Ett annat populärt recept hos mig är Pommes Boulangère – potatisgratäng på buljong. Ett annat fantastiskt recept är den här Inbakade potatisen.
1 Kommentar
Pingbacks
-
[…] september-22: När jag inte trodde att det kunde bli bättre, har jag nu även gjort Gratinerade potatisrester med fläsk och lök, som en […]
[…] september-22: När jag inte trodde att det kunde bli bättre, har jag nu även gjort Gratinerade potatisrester med fläsk och lök, som en […]