Det italienska temat fortsätter! Och det kommer mera inom kort, både om Parmigiano Reggiano och pizzabak men först lite god mat på Deli di Luca – café, vinbar, deli & restaurang på Folkungatan på Söder i Stockholm.
I mitt tidigare inlägg om Prosciutto di Parma skrev jag om ett Specialistprogram. Bakom programmet ligger Consorzio del Prosciutto di Parma som sedan 1963 har till huvuduppgift att bevara, skydda och marknadsföra Prusciutto di Parmas ursprung – D.O.P. (it. Denominazione Origine Protetta) eller P.D.O. (eng. Protected Designation of Origin). Parmaskinkan säljs på många ställen över hela världen men en del av dessa platser är speciella genom sitt arbete med att hantera och lyfta fram Proscuitto di Parma. I Stockholm är det Deli di Luca.
Under mina 3,5 år i Stockholm har jag inte besökt Deli di Luca. Det var en mycket positiv överraskning och vi var där och åt middag dagarna före jul.
Restaurangen var fullsatt och jag har förstått senare när jag har pratat med folk om stället att det är mycket populärt. Uppenbart att jag bara helt enkelt missat det.
Maten var väldigt god och genuint italiensk. Portionerna stora, till söte mannens glädje, och med tanke på generösa priser får man mycket för sina slantar. Trots rikliga portioner saknade ingen av rätter finess, allt vackert upplagt, och råvarorna fick glänsa i både smak och i uppläggen. Riktigt gott alltihop. Till rätterna rekommenderades bra och härliga italienska viner.
Vi startade såklart kvällen med bubbel och Prosciutto di Parma, ljuvlig skinka som smälte i munnen, serverad på en av de vackraste brickorna jag sett (marmor i en träram, måste höra med dem var jag får tag på en sådan – bild ovan).
Vi valde Arancino Siciliano och Vitello Tonnato till antipasti. Den klassiska kalvrätten var fantastisk, en sådan rätt man kommer tillbaka för. Köttet smälte och smakerna var ljuvliga där såsens mildhet inte tog över den fina köttsmaken – en fullpoängare.
Söte mannen valde pasta – Fagotti su Fonduta Valdostana – prosciutto- och mozzarellafyllda fagotti med en krämig ostsås. Jag valde oxfilé – Filetto di Manzo – inlindad i Prosciutto med en Barolosås. Istället för rostad potatis bad jag om grönsaker och köttbiten kom in med broccoli och bakade tomater – perfekt.
Även om vi var proppmätta rundade vi av måltiden med lite Parmigiano Reggiano, så vackert serverat, och satt gärna kvar en stund och njöt av en mysig kväll. Vi måste snart hit igen.
Restaurang kombineras med en delibutik – fyra meter lång disk fylld med ostar och olika charkprodukter från hela Italien.
Öppettider
mån-tis 11-22
ons-fre 11-23
lör 12-23
sön 17-22
Aperitivo på torsdagar 16-18
Eftersom vi var här precis före jul passade vi på att köpa Pandoro i deras Deli. Om du inte vet vad Pandoro är så kolla in mitt inlägg – mums!