Operakällarens klassiska julbord innehåller några nyheter i år så press och matbloggare är samlade till en lunch med några delikata smakprov.
Det är första gången jag går in i berömda Operakällarens matsal. Åååh, så vackert det är! De har ännu inte julpyntat men jag kan tänka mig att det blir som ett julsagoslott när de är klara.
Vi får en kort genomgång och den bästa nyheten jag hör är att de går ifrån uppdelningen med sittningar. Hurra!
Just sittningar tycker jag generellt är ett fanstyg och förstör det mesta av matupplevelsen. Jag har hört andra ställen som också släpper idén med sittningar. Jag tror folk är riktigt trötta på det. Det är den där grejen med att fösas in, runt i köer och ut i flock.
Operakällaren berättar också om trenden de ser att allt fler privatpersoner väljer att äta ute till jul och gärna på självaste julafton. För många är det redan en familjetradition som fortsätter i generationer. Naturligtvis handlar det om ekonomiska möjligheter men kanske mer om vår inställning till hur julafton och julen ska vara.
Årets julbord börjar med hummer och löjrom. Sedan kommer sill och strömming. Deras inlagda stekta strömming är så god att min hjärna går igång på högsta spinn för att memorera smaken.
Efter sillen kommer kalla fiskar och skaldjur och följs av klassisk lutfisk (som vi inte smakar).
Femte delen av julbordet är tallrikar med kallskuret och sedan kommer det varma och följs av dessertostar från Androuets Osthandel.
I år tänker Operakällaren sig att delar av serveringen kommer från köket på tallrik och delar från buffé och ambitionen är att vi ska få en upplevelse liknande en avsmakningsmeny med 8 serveringar. Till julbordet kan man välja en dryckesmeny där bl a deras egen Champagne och egen snaps Stenborgare ingår samt andra noga utvalda viner.
Den här lilla skålen med Janssons frestelse smakar ljuvligt. Toppen är rejält knaprig och under ytan ligger krämig potatis med lite motstånd kvar med en lagom smak av ansjovis. Underbar!
De har tagit fram en ny juldessert som vi får smaka. Det är en liten bakelse som är monterad (eller vad det heter på bakspråk :)) som en prinsesstårta, här med lingon- och lakritssmak. Syrligheten i lingonen ger den svaga tonen av lakrits en perfekt match.
Julbordet serveras den 27/11 – 24/12 både till lunch och kväll. Lunchbordet kostar 1000:- och kvällsbordet 1250:-. Lunchen börjar 11.30 och pågår till kl 17. Under en timme förbereds sedan kvällens bord och matsalen öppnar igen kl 18 och serverar till midnatt.
På bilden ser ni lite av det Bacchuståg (en spegling från väggen fråmst i bilden) av nakna badande kvinnor som orsakade stor skandal i slutet av 1800-talet, målat av Oscar Björck, på den tiden känd konstnär. Efter upprörda protester från moralivrare grep kung Oscar II in för att medla och uppmanade konstnären att låta vassen växa, vilket han gjorde under protest. Läs om anrika Operakällarens historia.
7 Kommentarer
-
Fantastiskt utvalda rätter som säkert smörjer kråset på den mest kräsne gourmeten. Men orkar man med all den här maten på en lunch? Har man slopat gående bord och ersatt med upplagd servering?
Otroligt fina bilder i kombination med matsal och inredning.
För oss som gillar god mat i alla dess former, är det kul att drömma sig in i alternativa firande inför jul.-
Javisst är det fantastiskt! Att äta allt det på en lunch är nog inga problem om lunchen varar från 11.30 till 17. Så är det nog tänkt ;-) Tror att du fick svar på frågan om tallriksservering eller buffé. Det blir en kombo. Dessertbordet är på buffé i alla fall vilket söte mannen tycker är föredömligt :))) Hade gärna suttit där halva julafton – kan höra mormors kommentar till det ”jo ja’ tackar ja’, äpplekaka”. Kram
-
-
Oh, så lyxigt det låter…och gott. Håller med om det där med sittningar som på något sätt bara blir stressigt, det här låter mycket bättre. Gästerna sitter och personalen springer!
-
Ja, vackert, lyxigt och gott är bara förnamnet! Man känner sig som en prinsessa :)) Kommer ni med upp nästa vecka?
-
-
Nu är en fråga avklarad!
-
Kan nämna att 1968 när jag började på Standars Radio i Malmö och blev uppbjuden till vårt huvudkontor i Stockholm, blev jag tillsammans med företagschefens privatsekreterare Marianne Widing bjuden på middag på Operakällaren. Men jag kommer inte ihåg vad vi åt, det var i alla fall inte julbord.
-
Nu när du skriver detta minns jag att jag hört talas om det. Säkert oerhört tjusigt och god mat.
-