Idag är det World Nutella Day.
Jag tänker inte kommentera huruvida det ens kan finnas något som heter nutelladagen och varför man ens ska fundera på att hänga på sådant kommersiellt trams.
Varför vara så tråkig och politiskt korrekt? Inte när det gäller Nutella i alla fall, denna underbara hysteriskt goda nötkräm. Söte mannen älskar Nutella och familjen, dit bästa vännen Lena räknas, har en klubb som heter #nutellaklubben. Såklart firas dagen med en vacker chokladfjäril.
Chokladfjärilar med nutella och mascarponefluff
125 g smör, rumsvarmt och mjukt
2 ägg
1½ dl strösocker
5 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
florsocker
Vispa socker och ägg fluffigt. Vispa i det mjuka smöret.
Rör ihop vetemjöl, kakao och vispa ned det i äggblandningen.
Klicka ut smeten i ca 8 st formar och grädda i 10-13 minuter i 175C. Känn med sticka.
När de svalnat skär du försiktigt av locket och delar det på mitten.
Bred ett lager Nutella på kakornas underdel.
Lägg en klick mascarponefluff ovanpå nötkrämen.
Lägg delarna av locket som vingar på en fjäril (se bild). Pudra över florsocker och låt dem stå svalt innan servering. De kan stå tills nästa dag.
Fyllning:
Nutella
Marscarponefluff
Mascarponefluff:
250 g mascarpone
2 ägg
45 g (1/2 dl) strösocker
ev lite vanilj av något slag
Dela äggen. Vispa äggulor och socker fluffigt och ljusgult. Vispa i mascarpone tills allt är blandat. Smaka av med lite vanilj.
Vispa äggvitorna styvt tills det bildas mjuka toppar. Stanna vispen emellanåt, dra den uppåt och se om det blir mjuka toppar på ytan.
Vänd försiktigt ner skummet i mascarponekrämen. Ställ i kylen tills den ska användas.