Jag är inbjuden på presslunch till Radisson Blu Royal Park den 10 januari (2018). De skulle lansera ett nytt matkoncept några dagar senare och vi var där för att smaka. Plant Powered Brunch heter konceptet som är landets första helt veganska hotellbrunch.
Hotellet ligger naturskönt intill Hagaparken och matsalen har en vidunderlig utsikt över Brunnsviken. Dagen till ära är det iskallt och soligt och omgivningen är glittrande frostnupet. Vi bara står där på terassen och gapar över hur vackert det är.
Vegansk mat efterfrågas stort och den gröna trenden är mycket tydlig, överallt. Den här helt veganska brunchen är ett svar på det och man vill erbjuda nyttig, fräsch mat med en resortkänsla som komplement till den traditionella hotellvistelsen.
Brunchen är första steget mot det nya resortkonceptet. Under året kommer de även att lansera ett Hamam (turkiskt bad) och olika kul sporter.
Jag ringer upp hotellets direktör Torbjörn Bodin för att höra hur det har gått nu när de varit igång ett antal söndagar sedan premiären. Han berättar:
”Vi är överväldigade, vilken respons sedan starten! Många har besökt oss bara för att testa brunchen, allt från de självklara veganerna men även andra nyfikna, till exempel föräldrar till veganer som vill prova. Några besökare kom hela vägen från Göteborg bara för att smaka vår mat.
Vi diskuterar för tillfället om vi kanske ska utöka brunchen även till lördagar för att möta det stora intresset.”
Brunchen bjuder bland annat på falafel, kokosbacon, veganska ostar, råkostsallader, blomkålssushi, svamppaté (porcini och valnötter), sötpotatispommes och sötsaker så som glass, raw chokladkräm och kokosyoghurt.
Ett kanontips till sushin är att blanchera tomatfiléer som sedan marineras i soya och sesamolja. Sååå gott och riktig sushikänsla!
Vi smakar zucchinirullar, ramen och caprese med vegansk mozzarella. Osten som liknar mozzarella i konsistensen är gjord på cashewnötter, fermenterats och sedan hettats upp med agar agar för att få krämig konsistens. Den är även smältbar så den kan användas till mycket, en pizzabit till exempel.
Ostarna görs på nötter och fermenteras, ju längre desto syrligare, ett förvånansvärt trevligt alternativ till ost. Den ena osten som kryddats med sumak, rökt paprikapulver och sesam var en favorit.
Brunchen serveras söndagar 12-12 och kostar 395 kr för vuxna, 195 kr för barn mellan 6-12 år, yngre äter gratis.
En härligt nyttig brunch med underbar utsikt i kombination med en promenad i de vackraste omgivningarna, kan väl ingen motstå.
Om ett par veckor ska jag dit igen!