Lättlagad fisk med ägghack på örter och rostad inlagd paprika, serverad med mos och skirat smör. Vardagen får guldkant.
Den rostade inlagda röda paprikan tillför sötma och syra från inläggningen och smakar inte som färsk, om nu någon är skeptisk till den.
Den här vardagsrätten kan lätt uppdateras till festmat. Låt val av fisk bestämma nivån och lättrimma den en stund före tillagning. Uppdatera det robusta moset till len puré (mer smör och grädde :)) Lägg till knapriga finhackade krutonger (ej lchf) på toppen av kavring eller ljust bröd. Pynta med extra dillkvistar och gräslöksstrån.
Äter du lowcarb/lchf gör du ett blomkålsmos eller lägger till extra ägg till fisken och ägghacket.
Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör
4 pers
600 g torsk (el annan vit fisk)
3 st ägg, hårdkokta
4 msk gräslök, finskuren (ca 10g)
2 msk dill, finklippt
3 msk finhackad rödlök
1 dl rostad röd inlagd paprika (glaskonserv), finhackad
900 g potatis till mos (frivilligt) el blomkål för lchf/lowcarb
175 g smör, normalsaltat
Gör så här:
1. Sätt på potatis eller blomkål till mos om du vill servera det till.
2. Koka äggen. Slå av vattnet och håll dem varma, t ex i kastrullen med en handduk över.
3. Tillaga din fisk som du brukar eller som jag: Slå 2 cm vatten i en stekpanna och i med en klick smör och lite salt. Sätt värmen på låg. Lägg i fisken och låt den långsamt tillagas. På med ett lock. När smörklicken smält kan du röra runt i vattnet och ösa fisken. På med locket igen.
4. Preppa dill, gräslök, lök och paprika till hacket. Blanda. Salta försiktigt.
5. Sätt en kastrull på låg värme och lägg i smöret som ska skiras. Låt det sakta smälta.
6. Vänd fiskbitarna en gång under tillagningen. Du ser att fisken sakta börjar vitna.
7. Servering:
Gör potatis- eller blomkålsmos.
Kolla fisken så att den är vit igenom höj annars värmen den sista minuten.
Slå långsamt av den klara delen av det skirade smöret i en skål. Släng det vita proteinet som ligger i botten och torka ur kastrullen. Slå tillbaka det klara fettet och hetta upp.
Skala äggen och hacka dem. Blanda med ört- och paprikahacket och smaka av, kanske ytterligare en nypa salt.
Lägg upp mos och fisk, strössla hacket över och slå över lite skirat smör.
2 Kommentarer
-
Testlagat! Det blev supergott, inlagd paprika var en nyhet i vårt kök och den satte definitivt piff på hela rätten. Uppläggning/presentation hamnade dock i en annan klass än den jag ser längre upp på denna sida…;-) Hemma hos oss gör det inte så mycket eftersom kärestan ändå gärna mosar det mesta som serveras… Blir det några rester kan de absolut avnjutas dagen därpå – tack för receptet Monika!
-
Ja, visst är inlagd paprika gott. Det är ganska nytt för mig också sedan några år men nu använder jag det lite här och där. Det ger sötma och lite syrlighet utan at tillföra en massa socker. Så glad när recepten inspirerar. Har precis gjort ett nytt med lax som jag ska skriva ihop. Tror att såsen skulle falla i smak.
-