Vispad creme fraiche

Men hur?

Vad är vispad creme fraiche? Jag förstår att jag för många slår in vidöppna dörrar med detta inlägg  men som jag skrivit flera gånger förut:

Om det så bara är en enda person, kanske en nybörjare, detta kan hjälpa, är det lönt.

I många recept står det att man ska vispa creme fraiche eller servera vispad creme fraiche till.

Jag vispade min creme fraiche, förstod aldrig varför man skulle vispa den, för det blev ingen skillnad.

Dessutom är det viktigt att det är fet creme fraiche, annars går den inte att vispa till fast konsistens.

Så här vispar du creme fraiche!

I recepten står aldrig att man ska vispa, vispa, vispa och vispa lite till tills creme fraichen blir fast. Det händer först efter en längre stund, typiskt sådant man bara ”ska veta” men hur sjutton vet man det? Logiken är väl att man, precis som med grädde, vispar tills den blir fastare men det är inte lätt att veta att det tar lång tid.

Det tog mig flera år och flera vispade rinniga creme fraiche innan jag irriterad letade på nätet efter ett svar – vad gjorde jag för fel?  Någon måste kunna förklara vad jag gjorde för fel. Inte ens lätt att hitta ett svar.

En dag efter mycket letande – JAHA! Bara att vispa på, den blir fast – till slut!

Istället för ”vispa creme fraiche” borde det stå ”vispa creme fraiche länge tills den tjocknar”

Jag har ingen vana att servera vispad creme fraiche till desserter (som ni förstår, he he :)) Däremot vispar jag numera creme fraiche tjock när jag gör kalla såser, dip eller till fyllning. På så vis blir det inte rinnigt. Det är ett riktigt bra tips!

Hos kocken Michael på Kocksnack hittar du tips på hur man enkelt formar ett snyggt ägg.

Vispad creme fraiche

Vispad creme fraiche

Populärt inlägg

Vispad creme fraiche har blivit ett av mina flest lästa inlägg.

Jag trodde att jag var en av få som inte kände till det här med att vispvispa en lång stund och tvekade att publicera inlägget. De flesta vet väl redan det här. Jag misstog mig och tror att nuförtiden får man ett snabbt hos mig svar om man letar.

Inlägget fyllde ett tomrum av frustrerade creme fraiche-vispare :))

40 Kommentarer

  1. SysterYster 10 år sedan

    Tycker detta var ett toppentips!

    • Monika 10 år sedan

      Tack! Tänker ofta att alla redan vet men förmodligen inte eftersom jag inte visste när jag började laga mat. Ha en trevlig helg!

  2. Björne 9 år sedan

    Strålande! Ska prova ikväll.
    Men vilken fetthalt måste det vara? Vispgrädde har 36-40% fett.

    • Monika 9 år sedan

      Kör fullfett så blir det bäst. Man kan ju ta lite mindre istället :) Ha en fin helg!

  3. Anonym 7 år sedan

    Jättebra jag visste inte men nu blev det bra på smörgåstårtan

    • Monika 7 år sedan

      Hej!
      Roligt att tipset hjälpte dig! Det är ganska stor skillnad när man ska använda det, t ex i en smörgåstårta. God Jul!

  4. Anonym 7 år sedan

    Superbra tips!!! Helt suveränt.

  5. Jessica 6 år sedan

    Genialiskt!! :) Stort tack för detta tips!! Jag gör egen inlagd sill till jul, och blandar då Creme Fraiche med majonnäs, och har sedan i pressad vitlök, hackad röd chili, hackad rödlök, hackad gräslök, samt svartpeppar och en aning salt, innan jag vänder i inläggningssillen i skurna bitar. Det blir jättegott, men jag har alltid blivit så frustrerad av att det blir så rinnigt. Funderade på om jag skulle testa med lätt CF, men jag köper helst den fullfeta. NU vet jag hur jag ska göra för att få en bättre konsistens! Får nästan göra en laddning till påsk :D TACK!

    • Monika 6 år sedan

      Hej Jessica! Kul att tipset hjälpte dig. Jag förstår precis, jag var också så frustrerad. Jag använde creme fraiche till olika saker och så funkade det inte, precis som du säger – bara rinner. Din sill låter supergod! Kram Monika

  6. enrandigkatt 6 år sedan

    Bra!
    Vi behöver lära oss våga fråga. Hur ska man annars lära sig.

    Det finns inga dumma frågor…

    ? ?

    • Monika 6 år sedan

      :-)) Den här posten är ett av mina mest lästa. Kul att något så självklart, tror många, egentligen är ett mysterium för de flesta, ha ha.

  7. Barbro 5 år sedan

    Tack för tipset. Jag har aldrig provat att vispa CF, men däremot läst om det i olika recept. Nu ska jag verkligen testa detta och förhoppningsvis funkar det när jag nu vet att det är tålamod och ännu mera tålamod som gäller.

  8. David 5 år sedan

    Jag har för mig att Skåne mejerier creme fraiche är lättare att vispa. Vet dock inte vilken fetthalt…

    Mvh David

    • Monika 5 år sedan

      Hej! Vilket bra tips, tack! Som f d malmöbo använde jag bara Skånemejerier men sedan jag flyttade till Sthlm finns inte deras produkter på så många ställen så jag har ingen jämförelse. Jag ska hålla koll och jämföra när jag kan. /Monika

  9. Lunkers 5 år sedan

    Hur långt är att vispa länge….20min 30min eller 2 timmar?

    • Monika 5 år sedan

      Hej!
      Vispa tills den blir fast – beroende på om du vispar för hand eller med elvisp, gissar jag på ca 7-8 minuter minuter.
      Ska du forma ett äggtill en snygg uppläggning, ska den vara rejält fast, ska den användas i till exempel en fyllning kan det vara lösare.
      /hälsningar
      Monika

  10. Ewa Karlen Olsson 5 år sedan

    Hej, tack för svaret. Skall imorgon påskafton göra Sareksnittar med räkor, där står att man kan vispa CF om man vill få den fastare. Aldrig hört talats om. Så imorgon skall jag testa / Ewa

    • Monika 5 år sedan

      Hej Ewa! Hur gick det med ditt vispande? Blev det bra? Jag hade inte heller hört talas om det :) Jag var glad när jag hade fattat grejen. Ha det fint! / Monika

  11. Annie 5 år sedan

    Vi skulle ha hårdvispad CF en gång, men någon hade tycket att vi gott kunde nöja oss med mindre fet så hen hade köpt lättCF. Det funkade inte. Så satsa på den feta.

    • Författare
      Monika Österheim 5 år sedan

      Helt rätt, det måste vara fullfet creme fraiche. Inser att jag inte skrivit det i texten. Tusen tack för tipset, det ska jag genast lägga till./Monika

  12. Helena - Oh darling, let's be adventurers 4 år sedan

    Tack för ett toppentips!! :)

  13. Stefan Persson 4 år sedan

    Nån som testat köra med mixer??

    • Författare
      Monika Österheim 4 år sedan

      Jag har inte testat men det är värt ett försök. Om du testar kan du väl höra av dig igen? Glad Påsk / Monika

  14. Monica 4 år sedan

    Ett annat tips när man gör röror med creme fraiche är att låta den bli rumsvarm innan man blandar ihop den med de andra ingredienserna, då blir den inte heller rinnig. Går att kyla därefter igen. Gäller fullfet creme fraiche.

  15. Anonym 3 år sedan

    Tack !

  16. Stefan 3 år sedan

    Hejsan. Läste i receptet att vispa cream Fraichen tills den blir lite tjockare. Slutade o vispa efter ca 2 min o tänkte det räcker. Ha,ha til min smörgåstårta. Det blev bara fiasko av det. Googlade naturligtvis direkt efter och kom på detta suveräna tips. 🙈 Tack för tipset. Som sagt för sent att Stiga tidigt upp. Mvh Stefan

    • Författare
      Monika Österheim 3 år sedan

      Hej Stefan! Kul att mitt enkla tips kunde hjälpa dig. Jag fattar grejen exakt, hade ju samma problem. Att det ska vara så svårt att förklara enkla basgrejor, ha ha. Tack för att du hörde av dig! /Monika

      • Evy 2 år sedan

        Funkar det med vispad creme fraiche i varm mat?

        • Författare
          Monika Österheim 2 år sedan

          Javisst funkar det. Att den är vispad förändrar bara konsistensen. I mat blir den som från början. /Monika

          • Pandan90 2 år sedan

            Tack för tipdt, ska göra smörgåsar till helgen o kollade på receptet där det stor vispa CF. Ha aldrig testat det förut så bra att att veta via tips fr dig att det bara är att vispa på 😁

          • Författare
            Monika Österheim 2 år sedan

            Tack för att du hittade till mig! Blev dina smörgåsar bra, funkade det? God Jul /Monika

        • Barbro Zelin 8 månader sedan

          Och om man inte vispar den, vad händer då med smörgåstårtan?

          • Författare
            Monika Österheim 7 månader sedan

            Hej!
            Om man inte vispar den fast blir det rinnigt och då kan brödet bli blött. Något annat händer inte. /Monika

  17. Marie 2 år sedan

    Kan man förbereda den vispade CF några timmar innan, håller den sig tjock då? Eller bör jag göra det precis innan servering? Jag tänkte blanda i florsocker och vispa den till en dessert.

  18. Anonym 2 år sedan

    Hej!
    Vet du om det fungerar med laktosfri creme fraish?
    Ska göra det på vösterbottenostpaj om 2 veckor när jag fyller jämt.
    Tänkte ha till champagnen

    Mvh Helene

    • Författare
      Monika Österheim 2 år sedan

      Hej Helene! Jag är ledsen för sent svar, jag har varit bortrest. Berätta gärna hur det gick med laktosfri!

  19. Anonym 2 år sedan

    Tack för tipset. Blir en bättre löjromstoast på långfredagen.

    • Författare
      Monika Österheim 2 år sedan

      Tack för att du stannande till på min blogg! Hoppas din bättre toast blev riktigt god. /Monika

  20. Anonym 1 år sedan

    Hur länge är länge? Har vispat 10min nu i maskin (tappade orken förhand), och den har som växlat mellan rinnig, grynig och fast (men ej hård nog).

    • Författare
      Monika Österheim 1 år sedan

      Hej! Åh så trist att den inte blir bra. Jag kan inte förklara vad som hänt, det låter konstigt och tyvärr är den nog körd. Det verkar som att den vispats för länge och för hårt, precis som grädde (som spricker och blir smör). Det ska inte ta 10 minuter. Prova med elvisp på lägre hastighet och håll öga på den när den blir fast igen – sluta vispa där. Kanske missade du att se den övergången i maskinen där det går fort. Jag gissar såklart men vill ge dig hopp! /Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka