Klassiska pretzel
Äkta pretzel
Pretzel eller kringlor som vi kallar dem i Sverige är samma sak som bretzel. De heter bretzel i sydtyska Bayern där vi känner igen dem från deras Oktoberfest. Fantastiskt goda klassiska pretzel hittar vi överallt i Tyskland.
Jag tycker de är godast med smör medan de fortfarande är lite varma eller att doppa dem i senap.
Våga prova
Kringlorna har ett speciellt utseende och det kommer av att vi doppar dem i en lut med vatten och kaustiksoda innan de åker in i ugnen.
De flesta tror nog att det är svårt och bökigt att baka pretzel, just för att vi använder lut. Det handlar bara om att skydda händer och ögon under momentet.
Våga prova och jag lovar att du bakar dem om och om igen, svårt är det inte!
Är lut farligt?
Ja, det är farligt för att det är frätande. Det viktiga med att baka klassiska pretzel är att ordentligt skydda händer och ögon så använd handskar och skyddsglasögon i momentet med kaustiksoda. Vi doppar kringlorna i luten och det kan stänka.
Det här är inte bröd vi bakar med barnen. Det finns bra recept på kringlor utan lut om de ska vara med.
Ett bra bretzel-recept
Jag brukar använda ett recept från Johan Sörberg. Har testat olika recept men det här tycker jag blir perfekt gång efter gång och kringlorna blir supergoda.
Kaustiksoda hittar du i stora matbutiker men annars i till exempel bygghandeln.
Oktoberfest
Umpa, umpa, umpa!
I Bayern, i södra Tyskland firar de varje år Oktoberfest i slutet av september till början av oktober. Det är en stark och viktig tradition sedan början av 1800-talet och är en jättestor folkfest.
Sydtyskarna firar med sina öltält och ölstugor där de serverar enorma mängder oktoberfestöl.
De klassiska bayerska rätterna till ölen på Oktoberfesten är flera, förutom klassiska pretzel. De goda kringlorna doppar tyskarna i senap och Obazda, som är en ost- och smörblandning. På borden hamnar oftast grillade kycklingar tillsammans med lokala korvar (wurstl), fläsklägg (haxe) och såklart surkål (sauerkraut) i olika former.
Steg
Klassiska pretzel – ca 14 st
1. Värm ugnen till 220 grader (jag har varmluftsugn).
2. Blanda alla ingredienser till degen. Knåda tills den blir smidig och låt sedan vila 10 minuter.
3. Dela degen i bitar, 80 gram styck. Det blir ca 14 kringlor. Rulla ut degbitarna till långa korvar och forma en kringla.
4. Lägg att jäsa under duk på två plåtar i 30 minuter.
5. Lutblandning:
OBS! Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar kaustiksodan samt lagen. Häll kaustiksoda i en rostfri bunke. Häll försiktigt på kokande vatten och låt svalna.
6. Plocka kringlorna en åt gången från plåtarna och doppa de jästa bröden i lagen. Lägg tillbaka dem på plåtarna. Använd handskar och skyddsglasögon. Strö över kvarnsalt/grovsalt. Jäs i 30 minuter.
7. Snitta ytan lätt (flera små snitt) med en skarp kniv. Använd handskar. Snitten ger det karakteristiska utseendet med ljusa delar i den mörka ytan. Luten ger den mörka färgen.
8. Grädda ca 10-12 minuter.
Ingredienser
Tysk mat
Jag har inte lagat mycket tysk mat så länkar till annat gott blir inte lång, ha ha.
Typisk tysk rätt är Spätzle – en tysk pastavariant som kan varieras lika mycket som pasta. Jag har lagat en Käsespätzle som är otroligt gott. Testa!
1 Kommentar
Pingbacks
-
[…] Lika självklart finns Bretzel, eller Pretzel som de också heter, på bordet. Vill du baka dessa klassiska kringlor finns ett kanonbra […]
[…] Lika självklart finns Bretzel, eller Pretzel som de också heter, på bordet. Vill du baka dessa klassiska kringlor finns ett kanonbra […]