Mackmyra och Emil Åreng
Långsiktigt samarbete
Mackmyra har inlett ett långsiktigt samarbete med den smaksäkre och nyskapande bransch- och barprofilen Emil Åreng. Emil är nu destilleriets globala ambassadör.
Att vara ambassadör innebär att Emil ska representera varumärket och produktutbudet mot barscenen. Han ska mixa drinkar och utveckla nya drinkrecept för Mackmyras whisky- och ginsortiment. Emil kommer även samarbeta med Mackmyra kring framtida projekt där de tillsammans utvecklar nya produkter.
Vem är Emil?
Emil växte upp i Umeå.
Han startade sin karriär med en bartenderutbildning i London 2005. Efter 10 år utsågs han till Årets Bartender 2015 och i media har han omnämnts som en av världens bästa.
Emil är även dryckesredaktör för magasinet Café. 2016 gav han ut sin första bok Salongs i Norrland – en cocktailresa av Emil Åreng, som utsågs till Best Cocktail Book in the World 2016 i den prestigefulla internationella tävlingen Gourmand Awards.
Sedan 2018 är han Creative Director för Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm.
Bildena på Emil i inlägget är Mackmyras. Bilden på boken är min.
Salongs i Norrland
Salongs i Norrland – en cocktailresa med Emil Åreng kom 2017.
Emils budskap i boken är tydligt – bli salongs (förkortning av salongsberusad) på cocktails som skildrar hans Norrland.
Det är en resa med roliga, mycket personliga och intressanta texter där han berättar om livsöden och platser längs vägen. Bilderna av fotografen Andreas Nilsson är också superfina.
Emil är en briljant berättare så drinkboken är långt, långt mycket mer än recept på cocktails.
Jag träffade Emil på Grand Hotel inför det årets Västerbottendagarna där han blandade drinkar till eventet. Det var då jag fick den fina boken.
Cocktailfavoriter signerade Emil Åreng
A Smokey and Bloody Mary
(Bloody Mary med svensk whisky)
30 ml Mackmyra Svensk Ek
10 ml Mackmyra Svensk Rök
120 ml tomatjuice
20 ml Worchestersås
15 ml citronjuice
3 stänk tabasco
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
1 nypa sellerisalt
Metod: Rörs med is
Glas: Highball
Mack Attack
En kombo av en Whisky Sour och Espresso Martini. Det bästa av två världar.
50 ml MACK eller Brukswhisky
30 ml Sidekick Cold Brew Co. eller någon annan coldbrew du gillar
20 ml sockerlag (lika delar socker och vatten)
20 ml färskpressad citronjuice
Metod: Skaka allt med is
Glas: Whiskyglas
Gammeldags
60 ml MACK eller Brukswhisky
10 ml lönnsirap
2 dash Angostura Bitter
1 nypa flingsalt
Metod: Rörs med is
Glas: Whiskyglas
Sommarturné
Under sommaren åker Mackmyra och Emil Åreng ut till landets bästa cocktailbarer där Emil delar med sig av sin kunskap och serverar nya recept på svalkande cocktails.
Program
17.00 – 19.00 – Mack Attack
Gästspel i baren med Emil och Mackmyra där de tagit med den finaste Reserve och bland annat berättar om hantverket.
19.30 – 21.00 Middag & Cocktails
En inspirerande middag serveras tillsammans med en kreativ cocktailmeny.
21.00 – till sent – Mack Attack fortsätter
Emil gästspelar vidare i baren med Mackmyras whisky- och ginsortiment.
8/7 – Örnsköldsvik – Strandkaj
16/7 – Karlshamn – Brasserie Fridolf
26/7 – Umeå – Harlequin
28/7 – Östersund – Jazzköket
29/7 – Smögen – Skäret Krog
30/7 – Fjällbacka – Stora Hotellet
2/8 Öland Borgholm – Robinson Crouse
19/8 Stockholm – Sandhäxan
28/8 – Gävle, Whiskybyn
Bokning av bord för Mackmyramiddagen sker direkt via respektive restaurang.
Jag gillar Mackmyra
Det finns några fler inlägg om Mackmyra om du är intresserad.
Några premiärprovningar och pressträffar med deras säsongswhisky har det blivit och jag har testat flera, till exempel Mackmyra Äppelblom, Mackmyra Vintersol och Mackmyra Grönt Te.