88an cheesecake
88an cheesecake som smakar precis som glassen
Gillar du glassen 88an så kommer du att älska den här cheesecaken.
Jag gjort den många gånger och den blir en succé varje gång. Jag kan tyvärr inte ta äran åt mig för receptet utan det har jag hittat hos Sweet and Simple. Tack för det!
Det är viktigt att ta ut 88an cheesecaken ur frysen i tid men man måste också se upp, är det varmt så smälter den snabbt.
Krokanten är jättehård att komma igenom så lägg på den innan servering eller se till att ha en varm kniv.
Steg
Smeten till cheesecaken
- Vispa grädden lätt.
- I en annan bunke, vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Häll i den lätt vispade grädden, tillsätt philadelphia och blanda.
- Dela upp smeten i två skålar.
- I den ena skålen tillsätter du 80 g smält mörk choklad och blandar. Nu har du två skålar med cheesecakesmet – en vanilj och en choklad.
- Krossa kexen till botten, smält smöret och blanda ihop. Häll ut blandningen i en ca 24 cm form och tryck till den lätt.
- Varva sedan vaniljsmet med chokladsmet och frys i minst 4 tim.
Nötkrokant
- Ta fram en stekpanna och lägg i nötter, socker, vatten och sirap. Låt koka ihop i några minuter. Häll ut nötmassan på ett bakplåtspapper (var försiktig, den är mycket varm) och låt den stelna. Krossa sedan krokanten till småbitar med t ex en brödkavel.
Vid servering
- Ta ut cheesecaken ur frysen ca 15 min innan servering. Fördela nötkrokantbitarna på cheesecaken. Smält nougaten och häll över.
Man kan göra alla momenten och frysa den helt färdig men nougaten blir hård så den är svår sedan att skära upp i bitar. Jag föreslår i så fall varm kniv för att komma igenom nougatlagret.
Ingredienser
Botten
Cheesecake
- 3 äggulor
- 2 dl socker
- 200 g philadelphia
- 1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl vispgrädde
- 80 g mörk choklad till hälften av smeten
Nötkrokant
- 1 dl hackade hasselnötter
- 1 dl socker
- 1 msk vatten
- 1 msk sirap
Topping
- 150 g nougat
Steg-för-steg i bilder
Jag tog några bilder medan jag gjorde cheesecaken så ser du hur det ser ut i de olika stegen.
Andra smarriga cheesecakes
Jag älskar cheesecake så det finns några andra mycket goda att välja på:
Smaka gärna en lite ovanlig cheesecake med krossade amarettokakor, vanilj och plommon, eller en variant med vitchoklad, kola och macadamianötter. Den klassiska New York-stilen tycker jag är oslagbar och den är alltid toppfavoriten men det är kul med omväxling.
Min senaste cheesecake är en ljuvlig, krämig banancheesecake, nästan sockerfri. Hur fräsch som helst!